Hlavní obsah

Američtí fotbalisté budou na MS nebezpeční

PRAHA

První soupeř českých fotbalistů ve skupině na mistrovství světa 2006 se ve středu premiérově představil na evropské půdě. Američané se v Kaiserslauternu střetli s Poláky a zvítězili 1:0. Utkání pozorně přihlížel také dvorní reprezentační "zvěd" Miroslav Jirkal, který přivezl Karlu Brücknerovi spoustu cenných poznatků.

Článek

"Američané poprvé nastoupili i s hráči, kteří působí v evropských klubech. V dosavadních přípravných utkáních na americkém kontinentě hráli fotbalisté z tamní ligy. Ze začátku to bylo na hře USAtrochu patrné, Poláci se dostali do dvou šancí, ale od dvacáté minuty dominovali již zámořští fotbalisté. Dostali svého soupeře pod trvalý tlak, přehrávali ho a zaslouženě zvítězili," citují Jirkala svazové stránky www.fotbal.cz.

Dějiště utkání v Kaiserslauternu nezvolili Američané náhodou. Právě zde se totiž ve svém druhém zápase skupiny E střetnou s Itálií a také fanoušci Spojených států to ve středu vzali jako generálku, neboť v hledišti stadionu Fritze Waltera na Betzenbergu měli i oni výrazně navrch.

Výborná hra středové řady

Miroslava Jirkala především zaujala hra středové řady. "Praktikují kombinační fotbal, vše se točí kolem Donovana a Beasleyeho, kteří jsou největšími hvězdami amerického týmu. Výtečný byl také nejlepší americký střelec Johnson, který je vyloženě gólovým typem. Oba záložníci s ním velmi dobře spolupracují a dokáží se proto prosazovat před šestnáctkou i brankou soupeře," nešetřil superlativy na americkou adresu.

Trenéra Bruce Arena nechal ve středu večer sedět na lavičce další obávané útočné eso McBrideho, nehrál ani Reina z Manchesteru City. Naopak v obranné čtveřici se objevil od první minuty nový hráč Onyewu.

Za tři týdny hrají Američané s Německem

"Je to urostlý bek, který si svým výkonem řekl, myslím, o místo v základní sestavě," konstatoval český pozorovatel, který nalezl slabiny právě v obranné činnosti. "Americký tým je fyzicky i technicky na výši, ale určité rezervy má v taktice. Snaží se permanentně o nátlakovou hru, ale někdy tím dopřeje soupeři možnost k rychlým brejkům," naznačuje Jirkal, který se za tři týdny ze stejného důvodu opět do Německa vypraví. Domácí reprezentace si totiž americký výběr pozvala na 22. března do Dortmundu.

Reklama

Související témata: