Hlavní obsah

Nezkušený tým Ghany tajně sní o postupu

Jan KrůtaPrávo

Za historicky prvním postupem fotbalistů Ghany na mistrovství světa stojí srbský trenérský světoběžník Ratomir Dujkovič. Mužstvo převzal v prosinci 2004 a o devět měsíců později slavil s "Černými hvězdami", jak se mužstvu přezdívá, splnění velkého snu.

Článek

"Naposledy prý tady takovou slávu zažili v roce 1957, kdy získali nezávislost," přiznal 60letý Dujkovič, jenž předtím strávil několik let na poměrně exotických angažmá: vedl národní týmy Venezuely, Myanmaru (Barmy) a naposledy Rwandy. Bývalý gólman Crvené zvezdy Bělehrad získal s tímto klubem Pohár mistrů evropských zemí v roce 1991 jako trenér brankářů.

Dujkovič se stal bezprostředně po postupu Ghany na šampionát v africké zemi národním hrdinou. "Získal jsem podporu médií, ministerstva sportu," prozradil.

Jenže když čtyřnásobný vítěz Afrického pohárů národů v lednu na tomto turnaji coby jeden z favoritů nepostoupil ani ze skupiny, nastal poprask. Začalo se spekulovat o odvolání Dujkoviče, ten pohrozil, že největší hvězdu reprezentace Essiena nevezme do Německa, protože nepřijel na africký šampionát. Údajně kvůli zranění. Zvláště senzační porážka se Zimbabwe rozpoutala peklo v táboře fanoušků.

"Rázem jsme se dostali pod obrovský tlak. Chybělo nám několik klíčových hráčů, ale i tak jsme měli na lepší výsledek," zpytoval svědomí trenér.

Spory zažehnány

Nyní jsou však spory zažehnány, mistrovství světa je pro celou Ghanu velká věc. "Zdobí nás tři věci: tvrdá práce, týmový duch a disciplína. To jsou zbraně, se kterými můžeme při troše štěstí uspět," prohlásil Dujkovič.

"Naším největším problémem může být nezkušenost z takového turnaje. Spousta lidí říká, že můžeme být černým koněm turnaje, ale já raději zůstávám na zemi. Hned první zápas s Itálií pro nás bude tvrdá zkouška."

Dujkovič považuje za velkého favorita skupiny Česko. "Nedvěd, Čech, Koller, Rosický, Baroš nebo Šmicer jsou výjimeční hráči. Itálie bude taky nesmírně silná," uvažoval trenér Ghany. "Rád bych, abychom všechny zápasy odehráli se ctí a přichystali nějaké překvapení. Nemáme co ztratit, můžeme jen získat. Postup ze skupiny by byl skvělý, ale bude to nesmírně těžké," dodal Dujkovič.

Největšími hvězdami jsou záložník Chelsea Michael Essien, obránce Samuel Kuffour z AS Řím, Ali Muntari z Udine a v neposlední řadě kapitán Stephen Appiah z Fenerbahce Istanbul. Ve 23členné nominaci se nedostalo na exlibereckého Gyana Baffoura z Dynama Moskva, jenž figuruje v širším kádru.

"Appiah je vynikající fotbalista. Hraje spíš na pravé straně zálohy, fyzicky je strašně nadupaný. Hodně se i vrací a patří k nejlepším hráčům turecké ligy," charakterizoval ghanského reprezentanta obránce Adam Petrouš, který hraje v Turecku za Ankaraspor. Na MS bude i jeho klubový spoluhráč brankář Kingston. "U nás dělal dvojku, protože měl půl roku nějaké problémy. Ale gólman je to fakt dobrý. Když jsme se bavili o šampionátu, říkal, že by pro ně byl postup ze skupiny životním úspěchem."

Reklama

Související témata: