Hlavní obsah

Francie chce odčinit dva předešlé nezdary

PRAHA

Obrovské očekávání vládne před blížícím se fotbalovým MS ve Francii. Tamní reprezentace má jediný úkol: napravit dva nezdary z posledních velkých turnajů. Vyřazení v základní skupině bez vstřeleného gólu při mistrovství světa 2002 bylo pro tehdejší šampióny hořkým soustem. A čtvrtfinálové k. o. od Řecka na ME 2004 náplast nepřineslo.

Článek

Teď tým Raymonda Domenecha čeká zdánlivě snadná skupina G. V souboji se Švýcarskem, Togem a Korejskou republikou však může číhat mnoho nástrah, které mohou jejich ambice proměnit ve fiasko.

FRANCIE

Tým se kvalifikací prokousal těžce. Doma remizoval s Izraelem, Irskem i Švýcarskem. Pro rozhodující zápasy trenér Domenech uprosil Zidaneho k návratu a "božský Zizou" spasil tým trikolóry. "Bez Zinédina bychom museli hrát úplně jiný systém," přiznává Domenech.

Chloubou Francie by měla být především ofenzíva. Zidane, Diarra, Makelele, Malouda v záloze, Henry, Saha, Trezeguet, Wiltord či Cissé v útoku. To je obrovská síla. Přesto dal tým v kvalifikaci jen čtrnáct branek. Z toho jedenáct trpaslíkům z Kypru a Faerských ostrovů.

Pro Domenecha bude největším oříškem vybrat tu správnou sestavu. Vždyť doma musel nechat borce jako Pires, Anelka, Govou či Giuly. Naopak nechybí Chimbondy z Wiganu, jemuž se na kontě reprezentačních startů skví nula. "Kvůli nominaci jsem prožil bezesné noci. Ale každý z vybraných může být v základní sestavě a bude to správná volba na naší vysněné cestě," naznačil Domenech, že v Německu bude jeho tým mířit vysoko.

ŠVÝCARSKO

Trenér Kobi Kühn dovedl svoji zemi na MS po 12 letech a za odměnu po něm v jedné curyšské čtvrti pojmenovali náměstí. Teď stojí před borci země helvétského kříže velký sen. "Věřím, že léto nám přinese skvělé zážitky. Osmifinále je v našich silách. Mezi námi, Togem a Korejskou republikou se rozhodne o druhém postupujícím," řekl už 62letý trenér.

Při nominaci vynechal hvězdu Young Boys Bern Hakana Yakina, jenž se během jara vyléčil ze zranění. "Prostě jsem si vybral jiné talentované hráče," odbyl dotěrné dotazy Kühn, který neopomněl útočníka Sparty Lustrinelliho. Největší devízou Kühnova týmu, jenž má druhý nejmenší věkový průměr účastníků MS, je především disciplína, pracovitost a defenzíva.

KOREJSKÁ REPUBLIKA

Nasazení, bojovnost, nezlomná vůle, ale i dostatečné technické schopnosti. To v součtu s jistou pomocí sudích vyneslo korejský tým na MS před čtyřmi lety k senzačnímu čtvrtému místu. Nynější nizozemský trenér Dick Advocaat dostal úkol na tento úspěch navázat.

Mnozí svěřenci mají zkušenosti z evropských soutěží, kde působí Park Ji-sung (Manchester United), Lee Young-pyo (Tottenham), Lee Eul-yong (Trabzonspor), Seol Kihyun (Wolverhampton) a Ahn Junghwan (Duisburg). V kombinaci s hráči z kvalitativně stoupající domácí soutěže jde o nebezpečný mix. "Máme mladý tým, ochotný velmi tvrdě pracovat. Nemusíme se nikoho bát," přitakal Advocaat, který povolal 10 pamětníků minulého MS.

TOGO

Velká neznámá pro všechny. Nikdy nedosáhlo žádného velkého úspěchu, na šampionátu startuje poprvé. "Nejsem příliš šťastný, že právě nás čeká první zápas s Togem," řekl Advocaat, trenér Korejské republiky. "Jsou poněkud nečitelní," přitakal Švýcar Kühn.

Hvězdami jsou brankář Kossi Agassa a záložník Chérif Touré z FC Méty a Emmanuel Adebayor z Arsenalu. Většina z hráčů týmu, v němž je dvaadvacet legionářů, vedeného Němcem Ottou Pfisterem působí ve Francii či v Belgii. Mnohdy jde i o týmy z nižších soutěží. Togo ale dokázalo v kvalifikaci přelstít i Senegal, a tak není radno jej podceňovat.

Reklama