Hlavní obsah

Mareš: Petržela mě dostal tam, kde dnes jsem

Fotbalový obránce Petrohradu Pavel Mareš vděčí podle svých slov vyhozenému českému trenérovi Zenitu za svoje dosavadní úspěchy. Pozvánku do reprezentace dostal od trenéra Brücknera dva dny pžed oficiálním oznámení nominace. Přestože nebude patřit do základního kádru, protože na jeho postu levého obránce září Marek Jankulovski, je rád, že může být u toho.

Foto: archiv

Obránce petrohradského Zenitu Pavel Mareš (vlevo).

Článek

Bylo pro vás překvapení, když šéfové Zenitu nedávno vyhodili trenéra Vlastimila Petrželu?

Po té jeho otevřené kritice vedení klubu až tolik ne. Všechno k tomu směřovalo. Oni jsou na takové věci nesmírně hákliví. Vždyť on kritizoval tak obrovskou společnost, jako je Gazprom. Chtěl prostě ukázat na něco, co nefunguje, ale nebyl vyslyšen. Tak to řešil přes noviny.

Stáli hráči na jeho straně?

Jak kdo. Já samozřejmě ano. S trenérem Petrželou jsem i s působením v Bohemce pracoval sedm let. On mě dostal do velkého fotbalu a jemu vděčím za to, kde dnes jsem. Zažil jsem pod ním největší úspěchy. S Petrohradem jsme postoupili do čtvrtfinále Poháru UEFA, dostal jsem se na mistrovství Evropy i nyní na světový šampionát.

Pro fanoušky byl doslova modlou. Nesli jeho odchod těžce?

Byli zdrceni, že ho vyhodili tak rychle. Vždyť on dosáhl se Zenitem největších úspěchů v historii klubu. Asi tři sta lidí se s ním šlo rozloučit na letiště, když se vracel domů.

Nový sponzor klubu i vedení prý trenéru Petrželovi slibovali hráče, na které si ukáže prstem. Nakonec z velkých jmen sešlo...

V ruských novinách se dokonce psalo o van Nistelroijovi z Manchesteru United, ale to podle mě nebyla pravda. Vím, že klub jednal s Jirkou Jarošíkem i Tomášem Rosickým. Na minulém srazu reprezentace měl Rosa nějaká DVD o Petrohradu. Smál jsem se a ptal jsem se, kde to vzal. Říkal, že byl na schůzce s někým od nás. Ale nic se stejně nezrealizovalo.

Už víte, kdo se stane Petrželovým nástupcem?

Zatím to je tak, že polovinu sezóny dojede bývalý asistent Borovička. O nějakých jménech už se spekuluje, ale nic hotové není. Uvidíme, jak to dopadne.

Než reprezentační trenér Brückner oznámil nominaci na mistrovství světa, byl jste napnutý, zda se na vás dostane?

Asi jako každý, ale doufal jsem, že nominován budu. Pan Brückner mi pak volal ještě dva dny před oznámením nominace, ať si vyřídím letenky, že jedu. Měl jsem velkou radost.

Na postu levého obránce nastupuje v reprezentaci pravidelně Marek Jankulovski. Počítáte s tím, že jste až druhou volbou?

Marek je výborný fotbalista. Hraje v AC Milán a trenér Brückner s ním pracuje už dlouhé roky. Já čekám na svou šanci. Párkrát už jsem ji dostal a snad jsem nezklamal. Jsem připraven kdykoliv nastoupit, naděje je vždycky. V nároďáku se nerozdělujeme na ty, kteří nastupují, a náhradníky. Jsem rád, že mě tak kluci berou.

Reklama