Hlavní obsah

Brankář Čech maturoval s vyznamenáním, nejhůř dopadl v němčině

PLZEŇ

Fotbalový brankář Petr Čech v úterý složil na plzeňském sportovním gymnáziu maturitu s vyznamenáním. Z češtiny, angličtiny a základů společenských věd na výbornou, jen z němčiny měl dvojku. Ve škole nikoho z vyučujících jeho skvělý výsledek nepřekvapil, protože prý býval vždy výborným studentem.

Článek

"Jeho příprava byla vždycky perfektní a vysvědčení skvělé. Jako je precizní ve sportu, tak býval i ve škole," řekla ČTK zástupkyně ředitelky školy Hana Svážková.

Čech si do Plzně odskočil z tréninku v rakouském Seefeldu, kde se česká fotbalová reprezentace připravuje na nadcházející mistrovství světa. Do Rakouska také ihned po zkoušce odjel. Rodinnou oslavu chystá až po návratu.

Čtyřiadvacetiletý sportovec je rád, že už má maturitu za sebou. Studoval podle individuálního plánu, a proto se mu studium protáhlo. Jeho bývalí spolužáci, s nimiž začínal, skončili školu už před pěti lety. Ke zkoušce ho dnes doprovodila manželka Martina a maminka. Jen co se brankář výsledky maturity oficiálně dověděl, obklopili ho novináři. Po ženě a matce byli prý první, komu sdělil, jak dopadl.

Němčina byla nejhorší

"Učil jsem se všechny otázky, žádnou jsem nevynechal. Proto jsem věřil, že alespoň na čtyřku všechno zvládnu, i když dostanu otázku, kterou nechci. Hned v angličtině jsem si ale vytáhl americkou literaturu, kterou jsem si zrovna nepřál. Ale nakonec jsem to zvládl," řekl.

Na učení ale moc času neměl, protože v poslední době hodně trénoval. Nejhorší pro něj prý byla němčina, protože německy už dlouho nemluvil a musel se všechno učit z knih.

Čech uvažuje i o studiu na vysoké škole, ale zatím to asi kvůli nedostatku času nepřipadá v úvahu. "Líbila by se mi asi psychologie, možná i práva. Teď je to ale jen takové kdyby," řekl.

Sláva Čecha neovlivnila

Čechova bývalá třídní profesorka Petra Prunerová si Čecha nemůže vynachválit a mluví o něm jen v superlativech. "Už při nástupu na gymnázium v 15 letech byl pilný, disciplinovaný, komunikativní, ctižádostivý, slušný a skromný. Později, když měl individuální plán, přijel vždy na zkoušku stoprocentně připravený. Skromnost a slušné chování mu zůstalo dodneška, ta sláva ho vůbec neovlivnila. Moc si ho proto vážím," vyprávěla Prunerová.

Když se Čech ženil se svou spolužačkou z gymnázia Martinou, pozvali svoji třídní na svatbu. "Jsme stále v kontaktu. Chovají se ke mně hezky, jsem teď spíš už jejich kamarádka, a ne bývalá učitelka," pokračovala Prunerová. Přiznala, že svému bývalému studentovi dnes moc držela palce. Přeje mu, aby se mu všechno dařilo a zůstal stále stejný bez ohledu na fotbalovou slávu.

Reklama