Hlavní obsah

Do Londýna by klidně vyrazili i pěšky

SEEFELD

Když v pondělí v podvečer vystřihl svůj podpis na smlouvu s Arsenalem, Tomáš Rosický i jeho manažer Pavel Paska si oddychli. Přestup byl zpečetěn a pokud se nestane nic neočekávaného, bude český záložník patřit nadcházející čtyři roky londýnskému klubu.

Článek

Kolik musel Dortmundu vysázet? To nikdo nechce prozradit. "Kluby se dohodly, že částku nebudou zveřejňovat. Proto nemůžu komentovat ani ty spekulativní sumy médií," poznamenal včera po obědě na soustředění reprezentace v Seefeldu Paska.

Jisté je, že Dortmund na Rosickém nevydělal. V roce 2001 za něj Spartě zaplatil v přepočtu téměř půl miliardy korun, ale do Arsenalu ho prodal podle listu The Sun zhruba za poloviční cenu. "S Dortmundem jsme jednali rok. Bylo to tvrdé, ale férové jednání. Tomášovi přestup přeji," prozradil Paska.

Časovaná bomba

Transfer byl skoro pro všechny časovanou bombou. Vše nasvědčovalo tomu, že Rosický skončí v Atlétiku Madrid. "Jenže oni Dortmundu čtyřikrát změnili nabídku a nedali požadované garance. To zástupci Borussie definitivně potvrdili v pátek, a tím se otevřela cesta k závěrečnému jednání s Arsenalem. Trenér Wenger o něj měl zájem v podstatě od zápasu Sparty na Highbury. Tenkrát jsem mu říkal: Podívej se na něj, ten jednou bude hrát u tebe. Ale nakonec to trvalo pět let," usmál se Rosického agent.

Prosadí se Tomáš Rosický v Arsenalu?
Hlasujte v anketě pod článkem.

Muselo se jednat rychle, trenér Brückner chtěl mít svého klíčového hráče brzy zpátky. "Nebyl čas si pomalu dojít na záchod," přiblížil Paska, který s talentovaným hráčem podepsal první manažerskou smlouvu už 15. října 1995.

Ideální řešení

Když bylo jasné, že mu Sparta bude malá, zvolili Dortmund, i když zájem byl třeba i z Bayernu či Liverpoolu. "Bylo to ideální řešení. Tomáš tam zažil úspěchy, ale i období, kdy byl zraněn a klubu se nedařilo," ohlížel se Paska. Klub měl ekonomické problémy, a tak zastavil práva na Rosického. "O přestupu se jednalo dlouho, ale Dortmund měl strašně vysoké požadavky. Chtěla ho Chelsea a nabízela 18 miliónů eur. Ale oni požadovali 25 miliónů. Oba jsme věřili, že to nakonec dobře dopadne. Měli jsme i štěstí," dodal manažer.

O podmínkách hráčovy smlouvy se prý v Londýně nelicitovalo. Oba věděli, že Arsenal se nedá odmítnout a Rosický určitě nepřijde zkrátka. "Bavili jsme se s Tomášem, že kdyby nám z Arsenalu vzkázali, ať přijdeme do Londýna pěšky, tak bychom šli. Samozřejmě jsme jim to neřekli," pravil s nadsázkou Paska.

Reklama