Hlavní obsah

Manželka si nenechá ujít žádný zápas

Pravý obránce základní sestavy české fotbalové reprezentace Zdeněk Grygera bude mít na mistrovství světa v Německu velkou podporu rodiny i známých. Využil totiž plný počet přidělených vstupenek, který měli hráči národního týmu k dispozici.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Zdeněk Grygera při tréninku české fotbalové reprezentace v Seefeldu.

Článek

Nemáte trošku obavy ze zranění klíčových hráčů?

Je to realita. Bohužel s námi nemůže jet Vláďa Šmicer, teď jde aspoň o to, aby se dali dohromady Tomáš Rosický a Tomáš Galásek. Hlavně, ať jsou fit na první zápas na šampionátu, teď proti Trinidadu asi nemá cenu jejich start zbytečně riskovat.

Hra jako taková zatím není optimální. Čemu to přičítáte?

Na soustředění v Rakousku jsme dělali hlavně fyzičku a projevilo se to na nepřesnostech. Věřím, že už v sobotu to bude daleko lepší a do začátku mistrovství ještě zbývá čas na doladění.

Jak se cítíte vy osobně? Nechybí vám kvůli dlouhodobému zranění herní praxe?

Zápasy žádný trénink nenahradí, ale lepší se to. Na tréninku můžu dobře zvládat všechno, ale ve hře člověk musí dobře zareagovat podle situace, předvídat. Něco už jsem v kariéře odehrál, takže by v tom neměl být problém.

Jak budete trávit poslední volno před odletem do Německa?

Na sobotní zápas přijedou manželka i rodiče a zůstávají v Praze až do úterý. Společně si to užijeme. Člověk aspoň přijde na jiné myšlenky a psychicky si odpočine.

Budou vám nejbližší fandit přímo v dějišti šampionátu?

Manželka si žádný náš zápas ujít nenechá. Bude bydlet se známými v našem bytě v Amsterdamu a do Německa budou na všechny naše zápasy ve skupině dojíždět. Rodiče by měli přiletět na zápas s Itálií.

Obraceli se na vás kamarádi, abyste jim sehnal lístky?

Zájemců bylo hodně... Manželka se sestrou ten seznam dávaly dohromady. Využil jsem maximální počet lístků, na které jsme jako hráči měli nárok: čtyři zadarmo, navíc jsme si na každý zápas ve skupině mohli objednat patnáct dalších.

Rozebíráte doma s manželkou fotbal hodně?

Bavíme se o něm, žena mu docela rozumí, i když není žádný expert. Neříká mi, co jsem udělal dobře a co špatně, ale na zápasy chodí ráda. Spíš jí jde o tu atmosféru.

Vybaví vás rodina nějakými talismany?

Už s sebou mám fotky manželky a syna, teď mi přivezou ještě další. Od mamky jsem pro štěstí dostal růženec.

Jste věřící?

Celá rodina. Bydlíme v Holešově, máme to kousek do Bystřice pod Hostýnem, což je známé poutní místo. Jezdíme tam odmala a je to taková moje srdeční záležitost. Ale třeba na hřišti se nemodlím, bibli s sebou nikam nevozím. Jednou za čas je ale dobré se nad tím vším pozastavit, popřemýšlet.

Budete si brát na šampionát něco na krácení volných chvil?

Stačí mi nějaké časopisy. Počítač si neberu, nějak mě to nechytlo a ani tomu moc nerozumím. Radši si poslechnu muziku. V hotelu navíc bude místnost s počítači, takže se na internet můžu podívat tam.

Budete bydlet sám?

Jardou Blažkem. Ve dvou je to lepší. Známe se už ze Sparty, bydlíme spolu asi čtyři roky. Vždycky, když přijedu na reprezentační akci, tak vím, že Bláža už na mě čeká.

Koho považujete za největšího favorita mistrovství světa?

Je těžké určit jedno mužstvo. Navíc vždycky někdo překvapí. Řekněte mi, kdo by tipnul, že Řekové vyhrají mistrovství Evropy v Portugalsku... Záleží na momentální formě, často i štěstí. Favoritů je víc a doufám, že tam někam patříme i my.

Reklama