Hlavní obsah

V USA mají čeští fotbalisté respekt

NEW YORK

Český fotbal má ve Spojených státech pár dnů před zahájením mistrovství světa v Německu vynikající jméno. O prvním soupeři amerického národního výběru se média vyjadřují s vysokým respektem a bez okolků připouštějí, že česká reprezentace má šance na úspěch. Zároveň ale upozorňují, že americký tým bude tvrdě bojovat.

Článek

Oba týmy na sebe narazí v prvním zápase na šampionátu v pondělí 12. června v Gelsenkirchenu. Ve skupině E, kterou Američané překřtili na "skupinu smrti", jsou ještě Italové a mužstvo Ghany.

I když fotbal zdaleka nepatří mezi nejpopulárnější sporty v USA, s blížícím se mistrovstvím se na stránkách tisku a v televizi objevuje stále častěji. Češi jsou charakterizováni jako ostřílení hráči se zkušenostmi z nejlepších evropských klubů. Takřka každý článek připomíná, že český výběr nastupuje do mistrovství jako dvojka světového žebříčku hned za favorizovanou Brazílií.

Deník The New York Times například přirovnal "volnou kreativitu a přísnou strukturu" hry českého týmu k "vynalézavosti sněhové vločky". Houston Chronicle připomíná, že Češi jsou známí svým "neustálým útočením".

S uznáním se média vyjadřují o oporách české reprezentace, zejména o jejím tahounovi Pavlu Nedvědovi, útočníkovi Janu Kollerovi a brankáři Petru Čechovi. Zároveň ale upozorňují i na některé faktory, které mohou hrát v neprospěch českých nadějí.

Především je to věk. Z 23 hráčů je devět starších třiceti let, připomněl The New York Times. "Český tým možná doplatí na kalendář. Připlížila se nostalgie, pocit, že mistrovství možná přichází za vrcholem toho, co je považováno za nejlepší generaci českých hráčů," napsal list.

Potvrdil to i třiatřicetiletý střední útočník Vladimír Šmicer, který kvůli zraněnému kolenu nakonec na MS nenastoupí. "Před dvěma lety jsme hráli skvělý fotbal," cituje ho deník. "Teď přichází šampionát o rok, o dva pozdě. Nemyslím, že jsme tak staří, ale trápí nás zdravotní problémy," uvedl Šmicer.

Cherundolo: Najdeme způsob, jak Čechy rozdrtit

"Češi jsou tým, který můžeme porazit," prohlásil sebevědomě v listu asistent amerického kouče Glenn Myernick. "Nepůjde o zápas, kde bychom se jich jen báli. Z velké části se budeme snažit, aby si to s námi rozdali," dodal. Jeho slova v Houston Chronicle potvrdil obránce Steve Cherundolo: "Najdeme způsob, jak je rozdrtit."

Američané se mohou opřít i o zkušenosti z minulých mistrovství. Z hráčů USA je má polovina, zatímco všichni současní čeští fotbalisté budou na světovém šampionátu poprvé. Naposledy se Češi, ještě v sestavě československého národního týmu, zúčastnili MS v roce 1990.

Na druhou stranu má český výběr "velkou motivaci k úspěchu", protože půjde o jeho první vystoupení na mistrovství světa v barvách samostatného státu, poznamenal The New York Times.

Ačkoli americký fotbalový svaz oslavil už své devadesátiny, patří fotbal v USA k mladým sportům. Profesionální liga má za sebou teprve deset sezón. V divácké oblibě se vůbec nedá srovnávat například s baseballem, basketbalem, americkým fotbalem ani ledním hokejem či golfem. Skutečné fotbalové stadiony se na celém území Spojených států dají spočítat na prstech obou rukou.

Popularita fotbalu ale v posledních letech výrazně roste, zejména díky milionům přistěhovalců z Latinské Ameriky. Vedení svazu si začíná uvědomovat obrovský sportovní a zejména marketingový potenciál fotbalu. Tisk se shoduje, že úspěch amerického týmu na mistrovství světa může být významným faktorem pro zaujetí mládeže fotbalem i pro jeho povznesení mezi divácky i sponzorsky nejatraktivnější sporty.

Reklama

Související témata: