Hlavní obsah

V Německu začíná fotbalové šílenství

Karel Felt, Jan KrůtaSport.czPrávo

Fotbalová elita se podruhé v historii sejde v Německu. Od pátku se zastaví na měsíc život nejen tam: sportovní svátek, jenž se svým rozsahem pomalu rovná olympijským hrám, budou sledovat miliardy lidí na celém světě. A jen málokdo z nich bude překvapený, když zlato obhájí Brazilci.

Článek

Tolik očekávaný okamžik nastává. Svět je v pozoru. Dnes v podvečer se v mnichovské Allianz Areně otevře první dějství 18. mistrovství světa ve fotbale.

Nejen němečtí pozorovatelé slibují, že budou překonány všechny dosavadní rekordy v návštěvnosti sportovních akcí a sledovanosti. Měl by překonat i olympiády. Fotbal by měl na měsíc na naší planetě zastínit všechny ostatní události. Dvanáct nových nebo rekonstruovaných stadiónů otevře své brány pro 64 zápasů.

Představí se v nich dvaatřicet týmů, rozdělených do osmi základních skupin. Po šestnácti letech si na šampionátu zahrají i čeští fotbalisté. V historii samostatné republiky to bude poprvé. "Češi patří do osmičky nejlepších týmů. Mohou dojít hodně daleko," prorokoval už týden před startem MS věhlasný nizozemský trenér Leo Beenhaker, sedící na lavičce dalšího z účastníků Trinidadu a Tobaga.

Brazílie od dob Pelého nejsilnější

"Jsme skromní v prohlášeních, ale neskromní na trávníku," odpovídá vytrvale na dotazy novinářů, kam až český tým dojde, jeho kouč Karel Brückner. Prvotním úkolem je postup ze skupiny. V té na něj čekají 12. 6. v Gelsenkirchenu tým USA, 17. 6. Ghana v Kolíně nad Rýnem a 22. 6. v Hamburku Itálie.

Vyvrcholením šampionátu bude 10. července v Berlíně finále, po němž bude znám nový fotbalový král. Sázkové kanceláře, ale i mnoho expertů a nespočet laiků favorizují obhájce titulu, mužstvo Brazílie. Podle mnohých nemělo od dob Pelého tak silný tým. "Přijeli jsme obhájit, ale respektujeme, že do Německa přijelo několik velmi silných týmů," řekl diplomaticky brazilský kouč Carlos Alberto Parreira. K velkým favoritům patří také Argentinci, Angličané, Němci, Nizozemci, Španělé, Portugalci.

Ale šampionáty bývají bohaté na překvapení. Na tom minulém v Japonsku a Korejské republice zaskočil hned v úvodním utkání outsider ze Senegalu Francouze. Němci jsou přesvědčeni, že se jim dnes v Mnichově nic podobného s Kostaričany nemůže stát. Mistrovství by také mělo být představením velkých fotbalových hvězd. Z trávníků by pak měly obrazně řečeno vzlétnout nové.

Nejpřísnější bezpečnostní opatření v historii

Německo je prý připraveno na příval okolo dvou miliónů fanoušků. Šampionát také provázejí nejpřísnější bezpečnostní opatření v historii. O pořádek bude dbát 250 000 policistů, připraveny jsou speciální oddíly bundewsehru o síle několika tisíc mužů a stovky agentů.

"Věřím, že šampionát proběhne bez problémů, bude skutečně největším fotbalovým svátkem v historii a uskuteční se v duchu hesla: Na návštěvě u přátel," řekl předseda organizačního výboru 18. MS Franz Beckenbauer, který právě v Mnichově v roce 1974 jako kapitán německé reprezentace zvedl nad hlavu Zlatý pohár FIFA, o který se tehdy hrálo poprvé, a jehož repliku dostanou za měsíc i noví světoví šampióni.

Reklama