Hlavní obsah

Angličané sázejí na Tančícího robota

MNICHOV

Angličtí fotbalisté před dnešním vstupem do mistrovství světa doufají, že Stevena Gerrarda přestanou trápit bolavá záda a že si Peter Crouch udrží střeleckou formu z přípravných zápasů.

Článek

Už vědí, že miláček publika Wayne Rooney utkání skupiny B ve Frankfurtu nad Mohanem nestihne, a tak by hlavní útočnou zbraní měl být donedávna prakticky neznámý a často podceňovaný Peter Crouch. Dvoumetrový obr z Liverpoolu, který pro svůj neobvyklý způsob gólových oslav dostal přezdívku Tančící robot, sklízí obdiv spoluhráčů a nahání strach soupeřům. Paraguayský trenér Anibal Ruiz připustil, že se s takovým fotbalistou ještě nesetkal.

Přitom ještě loni na Crouche často pískali i fanoušci v Liverpoolu, protože se jim zdál být neohrabaný. Ale ve třech letošních mezistátních zápasech vstřelil pět gólů. "Sleduji ho každý den na tréninku a vím, čeho je schopen. Když v sobotu ukáže, co v něm je, bude mít soupeř velké starosti," složil novému střelci poklonu Gerrard.

Crouch je díky své postavě předurčen k hlavičkovým soubojům, z nichž střílí góly, nebo připravuje šance pro Owena, ale výška není jeho jediný trumf. Trenér Ruiz vyzdvihl jeho skvělou koordinaci pohybů i schopnost vystřelit. "Dokonce se vrací zpátky a tvoří hru," žasl paraguayský kouč.

Gerrard vidí šance 50:50

Anglický kapitán David Beckham si uvědomuje, že jeho tým mívá pomalejší rozjezd. "Je to tak. Zpočátku se na turnaji vždycky trápíme. Nevím, čím to je," uvedl Beckham, jehož v sobotu čeká 90. zápas v reprezentaci.

Jeho kolega ze středové řady Gerrard zatím neví, jestli bude schopen nastoupit. "Šanci vidím padesát na padesát. Na mistrovství se těším jako na Vánoce, nechci o něj znovu přijít," prohlásil fotbalista, jehož o start na minulém šampionátu připravila zraněná třísla.

Základní sestava i s ním by měla vypadat následovně: Robinson - G. Neville, Ferdinand, Terry, A. Cole - Beckham, Lampard, Gerrard, J. Cole - Owen, Crouch.

V paraguayském týmu je ohrožen start útočníka Bayernu Mnichov Santa Cruze. Nejlepší střelec týmu nehrál kvůli zánětu šlach ani jeden přípravný zápas.

Ibrahimovic prožije zvláštní večer

Mnohem jasnějším favoritem jsou v druhém duelu skupiny Švédové. Svému soupeři - týmu Trinidadu a Tobaga - slibují, že historickou premiéru  na MS si moc neužije. "Když nepolevíme v koncentraci, porazíme je. Jsou to outsideři," pravil kouč Lars Lagerbäck.

Síla Seveřanů dřímá v útoku, kde spolu nastupují legendární Henrik Larsson a Ibrahimovic, pro něhož to bude v sobotu zvláštní zápas. Postaví se proti trenérovi Leo Beenhakkerovi, který jej kdysi v Ajaxu vypiplal ve velkého hráče. Teď však nizozemský kouč vede tým, který se nijak zvlášť nepředvedl v sobotní přípravě na Letné, kde prohrál 0:3, a naposledy s námahou porazil třetiligový tým St. Pauli. Švédský obránce Olof Mellberg dokonce prohlásil, že ve skupině hrají de facto tři týmy. "Myslím ale, že spoustu lidí překvapíme," namít Beenhakker na dálku.

Příprava Švédů se neobešla bez nepříjemnosti. Gólman Isaksson utrpěl otřes mozku, když mu na tréninku Källström nechtěně napálil míč do obličeje. Nahradí jej Alvbage, který v reprezentaci debutoval teprve letos a jediný celý zápas odchytal proti Jordánsku.

Reklama

Související témata: