Hlavní obsah

Čekání končí, šampionát začíná i pro Česko

GELSENKIRCHEN

Stejně jako před šestnácti lety vstoupí čeští fotbalisté do finálového turnaje mistrovství světa proti USA. Tenkrát Československo smetlo Američany 5:1, ale od té doby ušel zámořský výběr velký kus cesty. Postoupil na pět MS za sebou a na tom posledním v Japonsku a Koreji došel až do čtvrtfinále, kde jej zastavil pozdější finalista z Německa.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Kouč Karel Brückner udílí pokyny při tréninku české reprezentace.

Článek

Většina týmu působí v evropských soutěžích, brankář Keller s kapitánem Reynou se představí už na svém čtvrtém MS. Keller zažil i MS 1990 v Itálii, kde Američané Československu podlehli 1:5. Dvakrát se trefil Tomáš Skuhravý, Keller sledoval debakl ze střídačky. Z jiného urostlého útočníka mají Američané strach i o šestnáct let později. "Na Kollera je potřeba se hned nalepit, aby nemohl sklepávat míče na nabíhající spoluhráče," upozornil na českého útočníka Monaka na předzápasové tiskové konferenci Claudio Reyna.

Jak dopadne zápas USA - Česko?
Hlasujte v anketě Sport.cz!

Jan Koller se stihl dát do pořádku po zranění kolene, fit jsou i Tomášové Rosický a Galásek. Naopak nepříliš nadějně stále vypadá stav Milana Baroše. Ten sice v neděli v Gelsenkirchenu trénoval, ale zraněné chodidlo mu pravděpodobně pro zahajovací utkání vystaví stopku. "Pokud nebude v pořádku, nebudeme v žádném případě riskovat. Zdraví je přednější," řekl na nedělní tiskové konferenci Karel Brückner, který už má jasno ohledně sestavy v případě, že s nejlepším střelcem EURA 2004 nebude moct počítat.

V případě, že Baroš nenastoupí, jeví se nejpravděpodobněji hra s pětičlennou zálohou, kde by navíc nastoupil Plašil. Pokud bude chtít Brückner podržet model 4-4-2, mohl by s Kollerem na hrotu vyběhnout Sionko, případně Štajner.

Celý zápas ve sprintu

Češti fotbalisté mají jasno i o největších přednostech svého prvního soupeře. "Mají vysoké obránce, jsou běhaví. Bude to vysilující zápas," věští Jan Koller, kterého doplnil klubový spoluhráč Jaroslav Plašil. "Mají hrozně nebezpečný presink, na ten si musíme dát pozor."

O atletických schopnostech Američanů několikrát mluvil trenér Brückner, podobný postřeh mají i ostatní. "Jsou to atletické typy, ve sprintu hrají celý zápas. Nesmíme otevřít hru, pak nebudou mít kam běžet," myslí si záložník Českých Budějovic Karel Poborský. "Oni se nesmírně rychle zlepšujou. Ale pokud chceme pomýšlet na postup, musíme je porazit," uvědomuje si Libor Sionko.

Utkání USA - Česko startuje v pondělí v 18:00, v Gelsenkirchenu jej bude pískat trojice sudí z Paraguaye: jako hlavní pětatřicetiletý Carlos Amarilla, asistovat mu budou Amelio Andino a Emanuel Bernal. Přímý přenos odvysílá na druhém programu Česká televize.

Předpokládané sestavy:
USA: Keller - Cherundolo, Onyewu, Pope, Lewis (Bocanegra) - Beasley, Reyna, Mastroeni, Convey - McBride, Donovan
ČR: Čech - Grygera, Rozehnal, Ujfaluši, Jankulovski - Poborský, Rosický, Galásek, Plašil, Nedvěd - Koller.

Reklama

Související témata: