Hlavní obsah

Kollerovo zranění přivodí Čechům problémy, prorokují Němci

BERLÍN

Zranění Jana Kollera už při prvním zápase českého národního týmu, který v pondělí porazil 3:0 USA, může znamenat pro mužstvo Karla Brücknera problémy, píší německé deníky. Vedle osudu autora prvního gólu zároveň oceňují umění dalšího bývalého dortmundského hráče Tomáše Rosického, který se zasloužil o zbývající dvě branky zápasu.

Článek

"Kollerovo drama" - nadepsal svůj komentář bulvární deník Bild. "Tajný favorit" se ze svého vítězství kvůli zranění 202 centimetrů vysokého obra nemohl z výsledku 3:0 doopravdy radovat. Ještě než odešel po srážce s americkým Onyewuem ze hřiště, vsítil po centru Grygery "superbranku", ocenil list nejlepšího českého kanonýra. "Kollerův kamarád z Borussie Tomáš Rosický jako by chtěl svého kumpána utěšit: Vítězství dokonal dvěma prvotřídními góly," napsal Bild. "Takto skupinu smrti nepřežijí," varoval nejčtenější list tým USA.

"Snový vstup do mistrovství světa pro Jana Kollera vyústil do noční můry," míní Frankfurter Allgemeine Zeitung. Jako ostatní deníky připomíná, že i Milan Baroš je zraněn a Česku teď hrozí problém s útočníky. "Pro skutečnou roli favorita tak Čechům chybí podstatná část důležitého faktoru," míní deník Berliner Morgenpost.

Barošovu absenci označil za vážnou komplikaci pro český tým i list Süddeutsche Zeitung. "Znamenala více práce pro Pavla Nedvěda ve středu pole, Tomáše Rosického a Karla Poborského, toho času druholigového fotbalistu z Českých Budějovic," uvedl list.

Po vedení zpomalili tempo hry

Süddeutsche Zeitung poznamenal, že situace USA, momentálně pátého týmu světa podle žebříčku FIFA, se zkomplikovala, když Češi vstřelili druhý gól. Připomněl, že za to jsou "odpovědní dva hráči registrovaní v Borussii Dortmund", kterou ale už ve skutečnosti opustili.

Ocenil i snahu amerického výběru. "Sice nadále statečně vyvíjeli agresivní presink, zatímco jejich soupeři se v obraně kompletně stáhli za půlící čáru," všiml si deník. Američané se ale za celý zápas zmohli na jedinou šanci bývalého hráče Leverkusenu a Wolfsburgu Claudia Reyny z 28. minuty. "Kdyby míč nenapálil do tyče, neměl by brankář Čech žádnou šanci," soudí list.

Podle Frankfurter Allgemeine Zeitung se při zápase opakoval scénář, se kterým na MS slavily těsná vítězství nejprve Angličané a po nich Nizozemci a Portugalci: "Favorit se brzy ujal vedení, načež zpomalil tempo hry, stáhl se, přenechal protivníkovi aktivní roli a zkoušel zúročit své vedení," napsal FAZ. "I Češi zkrotili svůj bouřlivý temperament a jen vzácně se přes Pavla Nedvěda nebo Karla Poborského dostali k brance," dodává list. Na rozdíl od tří předchozích příkladů ale český tým dokázal vstřelit ještě dva góly.

Reklama

Související témata: