Hlavní obsah

Francouzští fotbalisté Švýcary neporazili ani na třetí pokus

STUTTGART

Francouzští fotbalisté Švýcary neporazili ani do třetice. Po dvou remízách v kvalifikaci si s nimi rozdělili body i při své premiéře na světovém šampionátu v Německu. Zápas skupiny G ve Stuttgartu skončil 0:0, nepřinesl ani žádné hezké fotbalové okamžiky a diváci ve vyprodaném hledišti v závěru nespokojeně pískali. Francouzi se zlobili na ruského rozhodčího Ivanova, že jim upřel penaltu.

Článek

Trenér Domenech dnes poslal na trávník pět mistrů světa z roku 1998, ale na triumf z Paříže zbyly jen nostalgické vzpomínky. Hráči v dresech s trikolórou fotbalovou krásou hodně šetřili a místy to vypadalo, že je zápas ani moc nezajímá. Ještěže kouč vyslyšel přání fanoušků a do útoku vedle nepostradatelného Henryho postavil benjamínka výpravy Ribéryho. Mladík z Marseille při svém prvním startu v základní sestavě svou rychlostí na švýcarské zadáky v prvním poločase platil.

První šanci měl v šesté minutě Henry, ale jeho hlavička po Wiltordově centru mířila příliš vysoko. Švýcaři, u nichž sparťan Lustrinelli seděl jen na lavičce, nechtěli být jen sparingpartnerem hvězdného týmu. Ve 24. minutě rozehrál Barnetta přímý kop, Frei za francouzskou obranou jen lehce tečoval a trefil tyč. Když se k němu míč vzápětí vrátil, byl tak překvapen, že ho poslal nad branku. Brankář Barthez všemu jen bezmocně přihlížel.

Francouzi působili malátným dojmem

Francouzští útočníci však byli přece jen o něco aktivnější. Ribéry nejprve v dobré pozici přestřelil, ale v 37. minutě znovu utekl a místo střely zvolil zpětnou přihrávku na Henryho. Kanonýr Arsenalu trefil před brankou ruku obránce Müllera, ale rozhodčí Ivanov úvahy o penaltě rezolutně odmítl.

Francouzi působili malátným dojmem a někdejší nejlepší hráč světa Zidane nedal divákům možnost, aby litovali, že po turnaji skončí s fotbalem. Další člen zlaté party Vieira se pokusil o střelbu, ale hodně nevydařeně. I Henry byl jen stínem obávaného kanonýra a jeho spoluhráč z Arsenalu Senderos s ním neměl moc práce.

Švýcaři střádali minuty v touze po remíze, ale po hodině hry si uvědomili, že by mohli získat i víc než pouhý bod. Magnin nejprve prověřil Bartheze střelou z dálky, pak přesným centrem našel Gygaxovu hlavu, ale francouzský gólman míč nadvakrát a se štěstím vykopl z brankové čáry.

Na druhé straně byla zábleskem lepších časů jen narážečka Wiltorda se Zidanem osm minut před koncem, ale brankář Zuberbühler byl u míče včas. A když střídající Dhorasoo odmítl roli hrdiny a poslal volej těsně vedle tyče, dospěl zápas do slepé uličky.

Francie - Švýcarsko 0:0
Rozhodčí: Ivanov - Golubjev, Volnin (všichni Rus.). ŽK: Abidal, Zidane, Sagnol - Magnin, Barnetta, Degen, Cabanas, Frei. Diváci: 53.000 (vyprodáno).

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články