Hlavní obsah

Španělé otrávili Ukrajině premiéru na MS

LIPSKO

Fotbalisté Španělska rozehráli světový šampionát v Německu přesvědčivým vítězstvím 4:0 nad Ukrajinou. Výběr trenéra Olega Blochina prožil i s uzdraveným útočníkem Ševčenkem trpký debut. Za ustrašený výkon v první půli byl ztrestán dvěma góly, po přestávce dostal další dva a navíc přišel o vyloučeného Vaščuka.

Článek

Vítězové naopak pod trenérem Luisem Aragonésem natáhli šňůru neporazitelnosti na mezinárodním poli už na 23 zápasů.

Místo nadšení Ukrajince při jejich velké premiéře zahltila bázlivost, tréma a pasivita. Opticky se zcela odevzdali soupeři, který exceloval i bez známých hvězd Raúla či Reyese. Španělsko na svou odměnu za aktivní herní projev nečekalo dlouho. Sennův dalekonosný pokus ještě Šovkovskij vytlačil v 13. minutě na roh, po něm se však na Garcíův centr akrobaticky natlačil v malém vápně Xabi Alonso a hlavou rozvlnil síť.

Zanedlouho se tábor fanoušků ve žlutých dresech utápěl v depresi podruhé: to když Villův přímý kop odklonila ukrajinská zeď do protipohybu gólmana a střela letošního střeleckého objevu Valencie se nečekaně snesla přímo pod břevno do středu branky.

Na Ukrajince se přilepila i smůla

Kouč Blochin na své svěřence co chvíli divoce gestikuloval od postranní čáry, ale jeho rady mohly nepříznivý osud zvrátit jen stěží. Ukrajina měla značné problémy s přechodem do útoku a když už vyšlo kolmé vysunutí, tak Husin v koncovce selhal propagačním pokusem do náruče připraveného Casillase.

Na Ukrajince se přilepila i smůla. Blochin o přestávce dvěma změnami posílil útok, ale už za dvě minuty byl krach jeho celku neodvratitelný. Sudí Busacca přísně potrestal letmý kontakt Vaščuka s Torresem červenou kartou pro ukrajinského stopera a navrch penaltou, ze které Villa přes Šovkovského teč přidal třetí gól. Španělský útočník měl vzápětí na kopačce čistý hattrick, ale z jasné pozice nastřelil brankářovy nohy.

Zlý sen Ukrajinci nezaplašili ani čestným gólem. Měli minimálně dvě příležitosti, Voronin a Rebrov však obě poslali nad břevno. A tak přišla další lekce, v níž dal soupeř jasně najevo svou převahu. Puyol se na půlící čáře kličkou á la Zidane drze obtočil kolem protihráče a založil parádní bleskovou akci na čtyři přihrávky, kterou z voleje nekompromisně zakončil Torres.

Na drtivém vítězství reprezentace z Pyrenejského poloostrova už nic nezměnilo ani Casillasovo špatné vyběhnutí. Voroninovi totiž míč v 90. minutě před opuštěnou brankou ukopl Pablo. Španělé se tak postarali o největší brankový rozdíl na tomto šampionátu, Ukrajincům nezbývá než doufat, že se rychle vzpamatují.

Španělsko - Ukrajina 4:0 (2:0)
Branky: 17. a 48. z pen. Villa, 13. Xabi Alonso, 81. Torres. Rozhodčí: Busacca - Buragina, Arnet (všichni Švýc.). ŽK: Rusol, Jezerskij (oba Ukr.). ČK: 47. Vaščuk (Ukr.). Diváci: 43.000 (vyprodáno).
Španělsko: Casillas - Ramos, Pablo, Puyol, Pernía - Senna, Xabi Alonso (55. Albelda), Xavi - Luís García (77. Fábregas) - Torres, Villa (55. Raúl). Trenér: Aragonés.
Ukrajina: Šovkovskij - Jezerskij, Rusol, Vaščuk, Nesmačnyj - Husin (46. Šelajev), Timoščuk, Husev (46. Vorobej), Rotan (63. Rebrov) - Voronin, Ševčenko. Trenér: Blochin.

Reklama

Související témata: