Hlavní obsah

Brazilci dali Australanům dva góly a jsou v osmifinále

MNICHOV

Brazilští fotbalisté zvítězili v zápase skupiny F na mistrovství světa nad Austrálií 2:0, jejich branky vstřelili po přestávce Adriano a Fred. Obhájci titulu jsou tak dalším jistým postupujícím do osmifinále. Souboj dvou vítězných týmů ze zápasů prvního kola měl papírově jasného favorita v Brazilcích, ale na mnichovském trávníku to tak zpočátku nevypadalo.

Článek

V třetí minutě sice Kaká po efektní Ronaldově přihrávce přes hlavu vystřelil těsně vedle, ale to bylo ze strany pětinásobných mistrů světa na dlouhou dobu vše. Na druhé straně vypálil z dálky Viduka, ale Dida byl připraven. Brazilci se individuálně snažili, ale kombinačně se proti důrazným Australanům neprosazovali.

Jejich nepřesvědčivý výkon dokumentoval i nejlepší hráč světa Ronaldinho, který v jedné chvíli šlápl na míč a upadl. Australané častěji stříleli, mířili přitom přesněji než soupeř, ale jejich pokusy z dálky Didu neohrozily. Nejpohlednější akci ale přece předvedli Brazilci: Ronaldinho přihrál Kaká, ten sklepl míč k Ronaldovi, ale vyhlášený kanonýr jej netrefil.

MS ve fotbale on-line na Sport.cz:
Skupina F: Brazílie - Austrálie

Australané hráli sebevědomě a drželi otevřenou partii. V závěru poločasu si Viduka pohrál s Lúciem, ten mu však nakonec přihrávku v posledním momentě zblokoval. Diváci byli ze hry Brazilců zklamaní: za první poločas Jihoameričané ani jednou netrefili branku australského hrdiny Schwarzera, který vychytal týmu postup na MS v penaltovém rozstřelu baráže s Uruguayí.

Brazilci za úvodní zápas proti Chorvatsku sklidili ostrou kritiku a prakticky celý národ byl proti tomu, aby kouč Parreira opět postavil Ronalda, ale trenér mu přesto dal opět přednost před Robinhem. A na počátku druhého poločasu byl právě Ronaldo u gólové akce: na hranici vápna viděl volného Adriana, kterému dal trochu více prostoru Chipperfield, a kanonýr Interu Milán svou první střelu v zápase poslal v 49. minutě míč za Schwarzerova záda.

Robinho přinesl větší oživení

Australané se však nevzdali, v 55. minutě se sám řítil na branku Bresciano, ale Zé Roberto potrestal jeho nerozhodnost a míč mu sebral. O dvě minuty později střídající Kewell po Didově zaváhání přestřelil odkrytou bránu.

V závěru zápasu konečně Brazilci předvedli i něco pro diváky, ale Robinho z těžké pozice přestřelil a hlavička Kaká skončila po rohu na břevně. Na druhé straně zneškodnil Dida Brescianův volej, v závěru ještě Viduka po Brescianově trestném kopu tečoval střelu těsně vedle a jeho další pokus skončil těsně nad.

Definitivní podobu výsledku dal v 90. minutě střídající Fred, který byl na hřišti asi minutu, když dorazil míč do sítě po Robinhově tyči. Brazílie tak prodloužila svou vítěznou sérii; na MS neprohrála už osm let od finále s Francií a Dida prodloužil neprůstřelnost brazilských brankářů na 580 minut.

Brazílie - Austrálie 2:0 (0:0)
Branky: 49. Adriano, 90. Fred. Rozhodčí: Merk - Schräer, Salver (všichni Něm.). ŽK: Cafú, Ronaldo, Robinho - Emerton, Culina. Diváci: 66 000 (vyprodáno).
Brazílie: Dida - Cafú, Lúcio, Juan, R. Carlos - Emerson (72. Gilberto Silva), Zé Roberto, Kaká, Ronaldinho - Ronaldo (72. Robinho), Adriano (88. Fred). Trenér: Parreira.
Austrálie: Schwarzer - Neill, Moore (69. Aloisi), Popovic (40. Bresciano), Culina - Emerton, Chipperfield, Grella, Cahill (56. Kewell), Sterjovski - Viduka. Trenér: Hiddink.
Tabulka skupiny F:
1. Brazílie22003:06
2. Austrálie21013:33
3. Chorvatsko20110:11
4. Japonsko20111:31

Reklama

Související témata: