Hlavní obsah

Němci potřetí vyhráli, Klose už vede tabulku střelců

BERLÍN

Němečtí fotbalisté si na mistrovství světa před vlastním publikem připsali už třetí výhru. V posledním utkání skupiny A porazili v Berlíně Ekvádor 3:0, když dva góly vstřelil Klose a se čtyřmi zásahy se vyhoupl do čela tabulky střelců.

Článek

Třetí branku přidal jeho partner z útoku Podolski. Němci skupinu vyhráli a budou hrát v sobotu od 17:00 v Mnichově s Anglií, nebo se Švédskem. Ekvádor postupuje z druhého místa a v neděli ve Stuttgartu nastoupí proti vítězi skupiny B.

Oba týmy už měly postup jistý před zápasem, ale domácí trenér Jürgen Klinsmann přesto neponechal nic náhodě a poslal na trávník téměř optimální jedenáctku. Jen lehce zraněného Metzeldera ve středu obrany nahradil Huth. Jihoamerický kouč Luis Fernando Suárez víc taktizoval, nechal odpočinout hned pět hráčů za základní sestavy a mimo jiné vytvořil zbrusu novou útočnou dvojici Kaviedes - Borja. Její první člen měl hned v úvodu jen krůček k tomu, aby zasunul míč za Lehmannova záda.

Němci v předchozím zápase prolomili soupeřovu obranu až v nastaveném čase, tentokrát se jim to povedlo už ve čtvrté minutě. Schweinsteiger našel zpětnou přihrávkou nabíhajícího Kloseho a ten poprvé rozjásal vyprodané hlediště.

Po půlhodině hry se řítil na branku Podolski, ale brankář Mora vyběhl daleko před šestnáctku a míč mu vypíchl. Ballack se ho pak pokusil překvapit pohotovou střelou z poloviny hřiště, ale minul branku. Německý kapitán si to vynahradil minutu před přestávkou, kdy ideálně uvolnil Kloseho. Král střelců Bundesligy lehce obešel brankáře Moru a do prázdné branky přidal svůj čtvrtý gól na šampionátu. V čele tabulky kanonýrů tak předstihl Španěla Torrese.

Hned po změně stran začal v německém útoku řádit Podolski, který byl zatím za své výkony na turnaji dost kritizován. Poprvé se sice utopil v kličkách, podruhé mířil těsně vedle, ale do třetice proměnil přesný Schneiderův centr ve svůj první gól na šampionátu. Vzápětí mohl přidat další, ale jeho střelu brankář Mora zastavil.

Jihoameričané nijak nebezpeční nebyli. Němečtí fanoušci se o výsledek nemuseli bát a zatrnulo jim vlastně jen jednou. To když Valencia ostrým skluzem skosil Ballacka. Ale kapitán po chvíli ošetřování z trávníku vstal a zápas v pohodě dohrál. Minutu před koncem mohl dokonce dát gól, ale Mora mu to překazil. V těch chvílích však už diváci oslavovali další výhru a skandovali Klinsmannovo jméno. Statistikové připomínají, že vyhrát všechny tři zápasy ve skupině dokázali Němci naposledy v roce 1970.

Ekvádor - Německo 0:3 (0:2)
Branky: 4. a 44. Klose, 57. Podolski. Rozhodčí: Ivanov - Golubjov, Volnin (všichni Rus.). ŽK: Valencia - Borowski. Diváci: 72.000 (vyprodáno).
Ekvádor: Mora - Guagua, De la Cruz, Ambrosi, Espinoza - Valencia (63. Lara), E. Tenorio, Ayoví (69. Urrutia), E. Méndez - Borja (46. Benítez), Kaviedes. Trenér: Suárez.
Německo: Lehmann - Friedrich, Huth, Mertesacker, Lahm - Schneider (73. Asamoah), Frings (66. Borowski), Ballack, Schweinsteiger - Klose (66. Neuville), Podolski. Trenér: Klinsmann.
Konečná tabulka skupiny A
1. Německo33008:29
2. Ekvádor32015:36
3. Polsko31022:43
4. Kostarika30033:90

Reklama

Související témata: