Hlavní obsah

Obměna musí přijít, jinak půjde fotbal do pekel

PRAHA

Bez fanfár, oslav. Tak se vrátili čeští fotbalisté z mistrovství světa v Německu. Zklamání, které se ale při úzkém kádru a zdravotních problémech dalo tušit. Přesto se vedení reprezentace k zásadnímu řezu po skončení šampionátu nechystá. I když měli Češi druhý nejstarší tým a bylo vidět, že zejména veteráni už na mladší protivníky nestačí. Změny ale musejí přijít.

Článek

Bezprostředně po skončení mistrovství nikdo neukončil reprezentační kariéru, jak se očekávalo. Nejvíce se spekulovalo o reprezentačním rekordmanovi Karlu Poborském, jehož výkony v Německu byly kritizovány. "Nikdo mi konec v reprezentaci neoznámil," řekl novinářům ještě ve Westerburgu trenér Karel Brückner. Je tak možné, že čtyřiatřicetiletý záložník druholigových Českých Budějovic přidá na podzim u startu kvalifikace ME 2008 další ke svým 118 startům.

Stejná situace je u útočníka Jana Kollera, který na šampionátu odehrál jen necelý poločas úvodního zápasu proti USA. Pak si zranil stehenní sval a mistrovství pro něj skončilo. "V srpnu se znovu sejdeme. Pokud budu zdravý a ve formě, rád budu reprezentovat," uvedl po příletu třiatřicetiletý útočník Monaka.

Mělo by dojít k obměně reprezentace nyní?
Hlasujte v anketě pod článkem.

Konec kariéry připustil jen záložník Pavel Nedvěd. "Existuje varianta, že skončím. Rodina se mi dlouho obětovala a je čas jí to vrátit. Bude ale také záležet na tom, jak se vyvine situace kolem Juventusu," řekl bezprostředně po zápase Nedvěd. Připomněl tak skandál v italské nejvyšší soutěži, ve které hrozí pro korupci pád do druhé ligy nejen Juventusu, ale i AC Milán.

V srpnu znovu pohromadě

Setrvání v národním celku plánuje i kapitán Tomáš Galásek, stejně jako útočník Salcburku Vratislav Lokvenc. Oba zatím nechtějí budoucnost v národním celku řešit, předpokládají ale, že se v srpnu tým znovu sejde.

Karel Brückner mluvil před mistrovstvím o tom, že po šampionátu v Německu dojde ke hráčské obměně. Národní tým musí omladit, ale to nebude jednoduché. Reprezentační jednadvacítka, která pod trenéry Brücknerem a Beránkem sbírala v minulosti úspěchy, nyní jen paběrkuje a obrovský talent typu Baroše v ní není.

Přesto je potřeba na německý neúspěch zareagovat a kádr obměnit. Šanci musejí dostat mladší borci, kterým chybí mezinárodní zkušenost. Skácel, Jarošík, Sivok. Jen těžkými zápasy na mezinárodní úrovní mohou dorůst v opory reprezentace a vystřídat zkušené, ale opotřebované, veterány.

To si musí trenér, který v minulých letech do seniorské reprezentace přivedl řadu mladíků, uvědomit. A zareagovat. Jinak bude český fotbal chřadnout. Brückner tvrdil, že současný výběr bude mít vrchol na MS v Německu. Plány dopadly neslavně, a je na čase vyrazit novým směrem. Národní tým byl dlouho "výkladní skříní", třpytivou ozdobou slabé domácí soutěže. Pokud by i on měl upadnout do průměru, byla by to cesta do pekel. Ze které by cesta zpět na výsluní byla strašně těžká.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články