Hlavní obsah

FOTBAL MS ON-LINE: Itálie - Austrálie

KAISERSLAUTERN

Stejně jako před čtyřmi lety narazí i letos fotbalisté Itálie v osmifinále mistrovství světa na Guuse Hiddinka. Na nizozemského kouče nemají zrovna příjemné vzpomínky: kritika za vyřazení od Korejské republiky jim možná ještě teď hučí v uších a pamětníci trpké porážky chystají na pondělí pomstu. Jenže Hiddink tentokrát nevede nadšené Korejce, ale daleko silnější Austrálii.

Článek
Fotogalerie

Úspěchy rozdávající trenér má stále šanci probojovat se potřetí za sebou do semifinále šampionátu, a pokaždé s jinou zemí. Italové dobře vědí, kdo proti nim stojí, a nechtějí udělat stejnou chybu s podceněním jako na minulém šampionátu.

Trenér Marcello Lippi, který na trénink Australanů vyslal špehy ještě předtím, než bylo jasné, že se s nimi utká, studuje hru soupeře od pátku. "Je to velmi organizovaný tým," uvedl Lippi, jenž na rozdíl od většiny hráčů potupnou porážku s Korejci na vlastní kůži nezažil.

I sami fotbalisté jsou opatrní. Když se jeden novinář zeptal Simoneho Perrotty, jestli se dá rozložení sil v duelu s Australany přirovnat k zápasu Juventusu s provinční Atalantou, záložník zdůraznil: "Ne, je to jako Juventus proti AC Milán."

Kdo postoupí do čtvrtfinále MS?
Hlasujte v anketě Sport.cz!

I když si Italové přáli vyhrát skupinu, aby se v osmifinále vyhnuli Brazílii, nyní někteří z nich změnili názor. "Radši bych hrál s ní," uvedl Perrotta. Azuroví se totiž domnívají, že Brazilci ještě nejsou v ideální formě a hlavně kondici, kdežto od Australanů čekají atletický výkon.

Australané jsou jako Američané, ale techničtější

"Bude to něco jako proti Američanům, ale Australané jsou lepší technicky," řekl Perrotta. S USA ztratil jeho tým dosud jediné body na turnaji, přitom hrál skoro celý druhý poločas v deseti proti devíti.

Někteří z Lippiho kádru už v této sezoně Hiddinka porazili v dresu AC Milán, který nastoupil v základní skupině Ligy mistrů proti Eindhovenu. "Vždycky dokáže svůj tým skvěle připravit a brání těsně jeden na jednoho," vybavil si útočník Alberto Gilardino. Milánský forvard se zřejmě stejně jako proti českému týmu bude bít na hrotu osamocený. Zraněného stopera Nestu nahradí znovu Materazzi.

Souboj Davida s Goliášem

Australanům psychicky pomohlo utkání s Brazílií. I když nakonec prohráli 0:2, obhájce trofeje hodně trápili a v řadě pasáží zápasu byli lepší. "Fyzicky se můžeme rovnat komukoliv," řekl obránce Lucas Neill větu, kterou Italové slyší neradi. Přesto duel charakterizoval jako souboj Davida s Goliášem.

Hiddinkovi bude chybět pravý obránce Emerton, vyloučený v duelu s Chorvaty, zraněný stoper Popovic a do branky by se měl místo nejistého Kalace vrátit Schwarzer. Podle kouče se Italové za poslední čtyři roky hodně změnili. "Hrají teď o hodně víc útočně, prostě moderní fotbal," mínil.

Pondělní zápas v Kaiserslauternu začíná v 17:00, řídit jej bude Španěl Luís Medina Cantalejo.

Pravděpodobné sestavy:
Itálie: Buffon - Zambrotta, Materazzi, Cannavaro, Grosso - Perrotta, Pirlo, Gattuso, Camoranesi - Totti - Gilardino.
Austrálie: Schwarzer - Bresciano, Neill, Moore, Chipperfield - Grella, Culina, Cahill, Sterjovski, Kewell - Viduka.

Reklama

Související témata: