Hlavní obsah

Fotbalu vládnou favorité, výjimkou je Ukrajina

BERLÍN

Rozložení sil ve světovém fotbale se po čtyřech letech vrátilo k normálu. Zatímco minulý šampionát v roce 2002 byl mimořádně bohatý na překvapení a experti prorokovali soumrak fotbalových velmocí, letos až na výjimky vítězí favorité.

Článek

Mezi elitní osmičkou je šest zemí, které už mají titul mistrů světa, a ani postup Portugalců není žádnou senzací. Jen Ukrajina, která hraje na velkém fotbalovém turnaji vůbec poprvé, se mezi uchazeči o zlato před začátkem šampionátu prakticky neobjevovala.

Před čtyřmi lety to bylo jiné. Senegal a USA pronikly do čtvrtfinále, Korea a Turecko dokonce až do semifinále. Letos skončily asijské týmy už v základních skupinách a Ghana jako poslední zástupce Afriky ztroskotala v osmifinále na Brazílii. Ani sympatické výkony Australanů a Mexičanů nedokázaly narušit tradiční nadvládu týmů z Evropy a Jižní Ameriky.

Největším favoritem zůstává Brazílie

Když Ukrajina při premiéře na turnaji dostala čtyři góly od Španělů, asi nikdo nečekal, že bude ve čtvrtfinále, zatímco její přemožitel pojede domů. Jedinou změnu ve srovnání s papírovými předpoklady mají "na svědomí" Francouzi. Kdyby splnili očekávání v základní skupině, hráli by v osmifinále s Ukrajinou. A ve čtvrtfinále teď mohli být spolu se Španěly, jejichž hru na šampionátu odborníci oceňovali podstatně výš než výkon ukrajinského týmu.

Největším favoritem zůstává Brazílie, ale nelze přehlédnout, že její styl je spíš účinný než nějak oslnivě atraktivní. "Kanárci" v úterý s Ghanou prohráli téměř ve všech kritériích - v držení míče, ve střelbě i v rohových kopech, ale skóre vyznělo jednoznačně pro ně. Ronaldinho zatím zůstává dost dlužen pověsti nejlepšího fotbalisty světa, zato Ronaldo znovu odpověděl svým kritikům perfektně provedeným prvním gólem. A hráčů, kteří jsou schopní rozhodovat velké zápasy, má trenér Parreira víc než jeho konkurenti.

Stárnoucí hvězdy ještě nejsou na odpis

Ve čtvrtfinále Brazilce čeká Francie, jejíž stárnoucí hvězdy v Německu dokázaly, že ještě nejsou na odpis. Svým způsobem to bude odveta za finále v roce 1998, které Zidane a spol. vyhráli 3:0. Tentokrát je větší síla na brazilské straně, ale francouzské sebevědomí povážlivě vzrůstá a jejich obranu je stále hodně těžké zlomit.

Pro Ukrajince dvojnásob, neboť jejich útočná aktivita je ze všech účastníků čtvrtfinále jasně nejslabší. S výjimkou utkání se Saúdskou Arábií nedali svěřenci trenéra Olega Blochina ani jediný gól ze hry. Nic na tom nemění ani Ševčenko, který má po zranění daleko do formy, jež mu v roce 2004 vynesla Zlatý míč.

Němci s bouřlivou podporou svých fanoušků vyhráli všechny čtyři zápasy. K tvořivým schopnostem Ballacka a střeleckému koncertu Kloseho s Podolským přidali svěřenci trenéra Klinsmanna mimořádně pevnou obranu. Když se to spojí s agresivitou a nasazením od první do poslední minuty, tak německý sen o zlatu nemusí být utopií.

O Argentině se hovořilo v superlativech

Příští překážkou je Argentina, o níž se po základní skupině hovořilo v superlativech. Její obdivuhodná palebná síla však v osmifinále s Mexikem poněkud vyčichla a k výhře se Jihoameričané protrápili až v prodloužení. Fotbaloví fanoušci stále marně čekají odpověď na otázku, jestli je Lionel Messi opravdu novým Maradonou. Na devatenáctiletého mladíka zatím v Pekermanově týmu stále zbývají jen vedlejší role.

Jestli si neutrální fanoušci o někom myslí, že by ve čtvrtfinále neměl být, pak je to nejspíš Itálie. V duelu s Austrálií podala asi svůj nejhorší výkon na turnaji a dál jí pomohla jen sporná penalta. Taktiku značně ovlivnilo vyloučení Materazziho, po němž se squadra azzurra zaměřila na bránění, a v něm je, s vydatným přispěním brankáře Buffona, opravdu nepřekonatelná. Gól jí ještě nikdo nedal, ten v utkání s Američany byl vlastní.

Také Angličané postupují, aniž by svou hrou nadchli. Hvězdná záloha nedokáže soupeře přehrát a spoléhání na jediného útočníka, byť je jím Wayne Rooney, je pro úvahy o mistrovském titulu trochu málo. Těžko lze očekávat, že by k cestě dál stačil zase jen Beckhamův parádní přímý kop jako v utkání s Ekvádorem.

Ivanov v palbě kritiky

Portugalci za postup přes Nizozemsko tvrdě zaplatili a trenér Luiz Felipe Scolari bude mít problémy, aby nahradil distancované Deka a Costinhu a zraněného Cristiana Ronalda. Na lavičce totiž určitě nemá tak silné náhradníky jako například Brazilci či Argentinci.

Ve srovnání se zápasy ve skupinách v osmifinále přibylo stížností na rozhodčí. V palbě kritiky se ocitl Rus Ivanov za karetní rekord v utkání Portugalska s Nizozemskem. Australanům se nelíbila penalta, Švédům vyloučení Lucice, Ghaňanům druhý gól, o němž si myslí, že padl z ofsajdu, Španělům přímý kop, který předcházel druhé brance. Podobné diskuse však k fotbalu patří odjakživa a předseda FIFA Sepp Blatter na ně odpovídá otázkou: "O čem bychom se bavili, kdyby bylo všechno dokonalé?"

Reklama