Hlavní obsah

Na MS zůstala Evropa proti Jižní Americe

BERLÍN

Týmy z Evropy a Brazílie s Argentinou, takové bývalo v historii světových šampionátů nejčastější složení čtvrtfinále. Před čtyřmi roky v Asii se výjimečně až do čtvrtfinále dostali Korejci a jediný africký zástupce Senegal. Tentokrát měla Afrika v osmifinále jediného zástupce - Ghanu, a Asie nikoho.

Článek

Rozložení sil se tak po čtyřech letech vrátilo k normálu, protože letos až na výjimky vítězí favorité. Mezi elitní osmičkou je šest zemí, které už se mohou pyšnit titulem mistrů světa, a ani postup Portugalců nelze považovat za senzaci.

Velkým překvapením je čtvrtfinálová účast Ukrajiny, která na světovém šampionátu dosud ještě nikdy nehrála. Nyní mají Blochinovi hoši šanci dokázat, jak na tom opravdu jsou. S Itálií, byť jí budou chybět Nesta a Materazzi, však rozhodně nebudou favority.

Francie se zvedla

Osmifinále se po skupinách vyvinulo tak, že už na sebe narazili soupeři, s nimiž se počítalo do vyšší fáze šampionátu. Domů tedy museli i silní. Francie se díky Zidanemu a Vieirovi zázračně vzchopila a vyřadila Španěly. Ti měli v Německu velmi silný tým, ale už poněkolikáté nenaplnili ambice do nich vkládané.

Francouze nyní čeká "odveta" za finále 1998 s Brazílií. Brazilci zatím ani zdaleka neukázali, co dovedou, a fotbalem se především bavili. Mistři světa ale zatím nepotkali opravdu silného soupeře, s nímž by si ani výkonem na půl nebo tři čtvrtě plynu neporadili. Když potřebují dát gól, tak ho dají. Jejich styl je však spíš účinný než nějak atraktivní. "Kanárci" v úterý s Ghanou prohráli téměř ve všech kritériích: v držení míče, ve střelbě i v rohových kopech, ale skóre vyznělo jednoznačně pro ně.

Po "masakru", na němž se hodně podepsal ruský sudí Ivanov, skončilo Nizozemsko a dál jde Portugalsko, což ale při síle tohoto týmu není až takové překvapení. Jejich soupeřem bude Anglie, od níž se herně čekalo víc, ale postupuje, byť mužstvo má za zády odjištěný granát v podobě nejistého gólmana Robinsona.

Němci překvapují

Rozjeli se Argentinci, ale ty teď čeká Německo, které je nejpříjemnějším překvapením turnaje. Vždyť Němce před začátkem turnaje mnozí odepisovali. Hrají jako tým a obrovsky těží z domácího prostředí. Navíc mají skvělý útočný tandem Klose-Podolski. Nyní věří, že v pátek v Berlíně vytvoří nový rekord pěti vítězství v řadě na jednom šampionátu.

MS láme rekordy v počtu diváků, téměř všechna utkání byla vyprodána. Hraje se fotbal, který stírá rozdíly mezi obránci a ofenzívními hráči. Útočí se v osmi hráčích a brání i v deseti. Ani pro Adriana nebo Ronaldinha není zatěžko vypomoci obraně. Většina utkání nabídla kvalitní i dramatický fotbal. Kaňkou jsou jen sudí a spousta sporných ofsajdů i zbytečně moc červených karet, což je další rekord.

Podobné diskuse však k fotbalu patří a šéf FIFA Sepp Blatter na ně odpovídá otázkou: "O čem bychom se bavili, kdyby bylo všechno dokonalé?"

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.