Hlavní obsah

Argentinci ještě nechtějí říct šampionátu "Adios"

HERZOGENAURACH

Němečtí fotbaloví příznivci se snaží znervóznit soupeře své reprezentace před pátečním čtvrtfinále mistrovství světa v Berlíně. Někteří z nich při návštěvě středečního tréninku Argentinců v bavorském Herzogenaurachu rozprostřeli velký transparent s nápisem "Adios Argentina". Argentince to ale z míry nevyvedlo. "Viděli jsme to. Ale nechceme to nijak rozebírat," řekl útočník Javier Saviola.

Článek

Argentinci ve středu trénovali za zavřenými dveřmi, chyběli pouze dva zranění - obránce Nicolas Burdisso a záložník Luis González. Přesto není jasné, zda budou proti Němcům chybět. Trenér José Pekerman by chtěl totiž postavit stejnou sestavu, která ve skupině rozdrtila 6:0 Srbsko a Černou Horu.

Soupisku ale Pekerman oznámí až v poslední možnou chvíli. Před posledními dvěma zápasy Argentiny ji zveřejnil až hodinu před výkopem. To samé se od něj dá očekávat i v pátek. S jistotou lze snad jen tvrdit, že v brance bude opět jednička Roberto Abbondanzieri, v záloze hvězdný Riquelme a v útoku nejspíše dvojice Hernán Crespo - Saviola.

Oba soupeři se zatím na mistrovství světa střetli dvakrát a to pokaždé ve finále. Argentina porazila Němce ve finále šampionátu 1986 v Mexiku, naši západní sousedi jim porážku oplatili hned na následujícím MS 1990 v Itálii.

Vyšší hráči malému Saviolovi nevadí

"Vítězství by nás samozřejmě velmi posílilo v naší cestě za triumfem. Porazili bysme hodně silný tým s dobrým vedením," vykládá Saviola. Malý útočník bude mít velké potíže se prosadit přes německou obranu. Překážkou mu budou především obrovití Christoph Metzelder a Per Mertesacker. Prvně jmenovaný měří 193 centimetrů, Mertesacker má ještě o tři centimetry více.

"Proti vyšším hráčům než jsem já, hraju skoro pořád. Tak to prostě zkusím i tentokrát," nedělá si z toho hlavu Saviola, jenž se může pyšnit pouze 169 centimetry výšky. "Chceme míč udržet hlavně na zemi a zaskočit soupeře bleskovými přihrávkami, tak jako proti Srbsku," prozradil taktiku.

Německo požene vpřed celá země

Jeho spoluhráč Carlos Tevez řekl na začátku týdne, že Německo by mohlo být  snadnějším soupeřem než Mexiko, které Argentina vyřadila v osmifinále. Saviola je trochu opatrnější. "Myslím, že Německo bude hrát úplně jiným stylem než Mexiko. Oni pokračují ve stejném způsobu hry, zatímco Mexiko se snažilo o různé varianty," tvrdíl hráč španělské Sevilly.

Nebojí se ani bouřlivé atmosféry, která bude na vyprodaném stadionu v Berlíně dozajista panovat. Mezi 72 tisíci diváky bude pravděpodobně jen hrstka příznivců Argentiny, všichni ostatní poženou dopředu domácí tým. "Nikoho z nás to asi nemůže zaskočit. Víme, že proti nám bude stát celá země. Ale my budeme myslet především na to, že u nás doma všichni drží palce zase nám," dodal na závěr.

Reklama

Související témata: