Hlavní obsah

Ševčenko: Veškerý tlak bude na Itálii, to je naše výhoda

Sedm let strávil v AC Milán, vyhrál s ním italskou Serii A i Ligu mistrů a díky působení na Apeninském poloostrově předloni získal i Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy. Kapitána ukrajinské reprezentace Andreje Ševčenka v pátek čeká zvláštní zápas plný emocí. V přímém souboji se ve čtvrtfinále světového šampionátu v pátek postaví právě proti Itálii.

Článek

"Pro ukrajinský fotbal to je největší zápas v historii," řekl Ševčenko. "Naše výhoda je v tom, že veškerý tlak bude na Itálii. To ona musí postoupit. Od nás nikdo nečeká, že bychom mohli vyhrát. Nikoho přece nenapadlo, že bychom mohli dojít takhle daleko," prohlásil Ševčenko, který bude od příští sezóny oblékat modrý dres londýnské Chelsea, kam před mistrovstvím světa právě z Milána přestoupil za 30 miliónů liber.

Přesto "Ševu", jak se nejlepšímu kanonýrovi v historii ukrajinské reprezentace přezdívá, v pátek zřejmě pohltí nostalgie. Proti svým známým se ale touží vytáhnout. "V Itálii jsem strávil krásných sedm let, miluju tu zemi, ale teď jí budu chtít porazit," tvrdil ještě v týdnu odhodlaně Ševčenko. V italské reprezentaci hraje pět jeho nedávných spoluhráčů z AC Milán - obránce Nesta, záložníci Pirlo s Gattusem a útočníci Gilardino s Inzaghim. Ostatní hráče Ševčenko skvěle zná z italské ligy.

Italský tým je nacpaný talentem

"Těžko říci, kdo bude mít v zápase výhodu. Jestli já, nebo oni. Oni výborně znají mě, ale já je mám také velmi dobře přečtené," uvažoval devětadvacetiletý hráč. "Jisté je, že italský tým je přímo nacpaný talentem. A nemyslím si, že by je v utkání proti nám měl nějak ovlivnit korupční skandál nebo neštěstí, které potkalo Gianluku Pessotta," řekl Ševčenko.

Na zápasy proti Itálii měl zatím v reprezentační kariéře smůlu: v březnu roku 1995 hrál jako devatenáctiletý mladík teprve podruhé za národní tým a Ukrajina prohrála 0:2. O půl roku později si Ševčenko v odvetě v Bari nezahrál a když letos na začátku června oba týmy hrály přípravný zápas, šetřila největší ukrajinská hvězda poraněné koleno.

Teď se Ševčenko pomalu vrací do formy, přestože na mistrovství zatím nijak neoslnil. Dal sice góly Saúdské Arábii a Tunisku, ale jinak není příliš výrazný. V osmifinálovém duelu se Švýcarskem dokonce v rozstřelu zahodil penaltu. Proti Itálii by jeho probuzení přišlo v pravý čas.

Reklama

Související témata: