Hlavní obsah

Italům vystřílel boj o medaile Toni

HAMBURK

Fotbalisté Itálie prokázali stoupající výkonnost na mistrovství světa i ve čtvrtfinále a po páteční výhře 3:0 nad Ukrajinou se přemožitel českého výběru může těšit na semifinálový souboj proti Německu. Dva góly vstřelil v rozmezí deseti minut druhého poločasu Toni, který tak definitivně zlomil odpor houževnatých Ukrajinců.

Článek

Kdekdo před dnešním zápasem odhadoval, že v Hamburku bude k vidění především velká nuda. Jenže Italům se na stadiónu v Hamburku dařilo už proti českému výběru a také proti Ukrajincům začali rychle dokazovat, kdo je králem zdejšího, nově položeného trávníku.

Osud zápasu rozhodla - jako na tomto šampionátu už tolikrát - rychlá branka. V šesté minutě se nesoustředění Ukrajinci zděšeně koukali, jak pravý obránce Zambrotta prochází před střed šestnáctky a tam z dvaadvaceti metrů pálí levou nohou přesně po levé ruce gólmana Šovkovského. Hrdina penaltového osmifinálového rozstřelu zareagoval na falšovaný míč pozdě a jeho teč už pouze změnila směr gólové rány.

Itálie vstoupila stejně jako s Čechy do zápasu vedoucí brankou obránce a pak se vrátila v poklidu ke svému catenacciu, Ukrajincům dělala tato hra velké potíže. Prohrávající tým se nedostával k žádnému střeleckému pokusu a poprvé namířil mezi tyče až těsně před poločasem Ševčenko, ale jeho pokus nebyl přesný.

Jinak byl k vidění typický obraz hry při zápasech italské reprezentace. Defenzivní val bránil šestnáctku hodně pozorně, a když Ukrajinci přišli o míč, který drželi na kopačkách déle, následoval kolmý brejk, z nichž však vedoucí tým nic nevytěžil.

Ukrajinci odcházeli do kabiny o pauze hodně rozpačití. Vedle inkasované branky měli za sebou dvě střídání a čekalo je dobývání italské branky. Ovšem vstup do druhého poločasu se svěřencům trenéra Blochina vydařil. Do italské šestnáctky začali posílat řadu ostrých centrů, které nově sestavěné obraně "squadry azzury" dělaly velké starosti.

Ofenzivní snažení začal ve 49. minutě Kaliničenko, jehož vysoký centr zleva stačili ještě obránci srazit na roh. Jenže krátce po něm přišel míč z druhé strany k Husinovi a jen skvělý zákrok Buffona, jenž při něm narazil hlavou do tyče, Italy uchránil od prvního gólu na šampionátu, který by si nevstřelili sami.

Slabší okamžiky vyhlášené obrany pokračovaly, protože Ukrajinci rychle poznali, jak se dostat za její záda. Klíčové okamžiky zápasu přišly ve chvíli, kdy byla odehrána téměř hodina zápasu. V 58. minutě měli během jediné akce obrovské šance Husin s Kaliničenkem, jenže poprvé se znovu vyznamenal Buffon a při druhé ráně ho v opuštěné brance zastoupil Zambrotta.

Fotbalová poučka "nedáš, dostaneš" znovu platila. Italové o minutu později zahráli stejně jako s Čechy výborně roh, Totti poslal přesný centr k Tonimu a nejlepší kanonýr italské ligy zápas rozhodl.

Ukrajinci se nevzdali, ale hráli smolný zápas, který potvrdila i hlavička Husina ze 62. minuty, jež orazítkovala břevno. Italové ale brzy potvrdili, že mají na šampionátu skvělou produktivitu. V 69. minutě po rychlé kombinaci na levé straně přišla přihrávka před prázdnou branku a Toni pátý italský střelecký pokus proměnil ve třetí gól.

Pak už oba týmy jen čekaly, až rozhodnutý zápas skončí. Na výsledku nic nezměnil ani tvrdý pokus Ševčenka z dvaceti metrů, který Buffon znovu kryl. Ukrajincům chybělo i trochu potřebného štěstí.

Itálie - Ukrajina 3:0 (1:0)
Branky: 59. a 69. Toni, 6. Zambrotta. Rozhodčí: De Bleeckere - Hermans, Vromans (všichni Bel.). ŽK: Sviděrskij, Kaliničenko, Milevskij (všichni Ukr.). Diváci: 55.000 (vyprodáno).
Itálie: Buffon - Zambrotta, Barzagli, Cannavaro, Grosso - Perrotta, Pirlo (68. Barone), Gattuso (77. Zaccardo) - Camoranesi (68. Oddo), Totti - Toni. Trenér: Lippi.
Ukrajina: Šovkovskij - Rusol (45+2. Vaščuk), Sviděrskij (20. Vorobej), Nesmačnyj - Husev, Timoščuk, Šelajev, Kaliničenko, Husin - Ševčenko, Milevskij (72. Bělik). Trenér: Blochin.

Reklama

Související témata: