Hlavní obsah

Němci oslavují výkon brankáře Lehmanna

BERLÍN

Party pokračuje! Tak v sobotu oslavuje bulvární deník Bild páteční čtvrtfinálové vítězství německých fotbalistů nad Argentinou. Stejně jako ostatní německé deníky nešetří chválou nad výkonem brankáře Jense Lehmanna, který dokázal v rozhodujícím rozstřelu chytit dvě penalty a jeho výkon posunul Německo do semifinále světového šampionátu

Článek

"Jensi Lehmanne, ukázals to Maradonovi. To ty máš skutečné boží ruce. Zastavit dvě penalty, to je šílenství!" jásá Bild v narážce na Maradonovu "boží ruku", kterou před 20 lety ve čtvrtfinále mistrovství světa v Mexiku pomohl k vítězství Argentinců nad Angličany.

"Jens Lehmann zachoval při rozstřelech chladné nervy a dovedl německé mužstvo do semifinále," konstatuje list Welt, stejně jako deník Frankfurter Allgemeine Zeitung, který přisoudil německému brankáři "nervy jako špagáty".

"Jens Lehmann se stal hrdinou dne," uvedl Berliner Zeitung. "Vzájemný respekt byl vidět na obou týmech. Žádné mužstvo se dobrovolně nechtělo vystavit zuřivé útočné síle soupeře. Argentinci, jistí s míčem, kombinovali bezstarostně ale s vysokým soustředěním a vytvořili si převahu, která se projevila ve statistikách - míč ovládali 65 procent času, ale nikoliv v brankových šancích," napsal Berliner Zeitung.

Svátek se proměnil v thriller

Podle Frankfurter Allgemeine Zeitung se pátečním zápasem změnilo mistrovství, doposud pojímané jako svátek, v napínavý thriller. Německé mužstvo se ale dokázalo prosadit i proti týmu, který představuje světovou extratřídu. Argentina ale partii dlouho kontrolovala, konstatuje FAZ.

"Místo, aby se snažili dostat míč, bránili němečtí hráči prostor. Místo aby sami určovali hru, tak reagovali na akce soupeře, místo kombinací kopali míče vysoko a daleko," tvrdí FAZ. Argentinci ale vynikající hrou neumožnili Němcům téměř žádnou brankovou šanci.

"V obraně Němci dorostli a nepřipustili skoro žádnou šanci na branku. V tolik chválené ofenzivě ale dlouho nemohli najít správný tón. Krátce: Den, kdy Klinsmannovi muži potkali světovou třídu, odhalil také jejich hranice," podotýká FAZ.

Podle Weltu měla Argentina silnější a lépe sehranou jedenáctku. "Ale ve fotbale je to jako v životě: Nadšení, vůle a rozhodnost může překonat nedostatky. Potenciál tohoto (německého) mužstva zřejmě ještě není vyčerpán, fotbalová party pokračuje," píše list.

"Hru reprezentace nelze od tohoto mistrovství považovat za fotbal na jistotu bez nápadů a perspektivy. Na scéně bude považována za útočné, sevřené a ctižádostivé mužstvo s viditelným tahem vpřed," dodává.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články