Hlavní obsah

Jste ostuda národa, vyslechli si brazilští fotbalisté

FRANKFURT

Brazilští fotbalisté opouštěli světový šampionát v tichosti. Přitom do doby, než byli ve hře, sledovaly jejich každý krok tisíce fanoušků, jejich odjezd domů skoro nikoho nezajímal. A brazilský tisk se do fotbalistů pořádně pustil. "Jste ostuda národa," řvalo na hráče před hotelem asi padesát nespokojených příznivců.

Článek

Trenér Carlos Alberto Parreira na poslední tiskové konferenci před odletem do vlasti řekl, že týmu chyběla lepší příprava. Že by potřeboval víc času, aby hráči byli v dobré kondici a vytvořili skutečný tým. Stále jsme všichni hodně zklamáni, ale jsem si jist, že brazilský fotbal zase brzy zazáří," prohlásil podle ČTK Parreira.

O své budoucnosti nehovořil, prý potřebuje ještě pár dní, než se rozhodne. Odborníci však nepředpokládají, že by u mužstva zůstal. Připomínají, že ještě žádný brazilský trenér, který se vrátil ze šampionátu bez zlaté medaile, na lavičce nevydržel.

Emerson: Spoustu lidí jsme rozplakali

Hráči se na nic nevymlouvali. "Spoustu lidí jsme rozplakali, včetně mojí rodiny. To je konec příběhu," uvedl Emerson. "Kritiku musíme přijmout. Nehráli jsme jako Brazílie a je na čase dát šanci mladým hráčům," prohlásil Juninho. Nikdo však neřekl, že v reprezentaci končí. Ronaldo spekulace o odchodu z týmu popřel. "Teď rozhodně mužstvo neopouštím. Když o mě bude zájem, budu hrát," sdělil Ronaldo.

Fotografie zklamaných brazilských fotbalistů a jejich plačících fanoušků zdobí stále titulní stránky brazilských listů, které tvrdě kritizují výkon svých hráčů ve čtvrtfinále. Brazilské mužstvo bylo apatické, chyběla mu ofenzíva, napsal deník Folha de Sao Paulo. Podle Estado de Sao Paulo je třeba na tento brazilský tým zapomenout. "Předvedl politováníhodnou hru a většinou jen krotce sledoval pohyb Francouzů dirigovaných Zidanem." Podle listu O Globo dokonce podal jeden ze svých nejhorších výkonů v historii vůbec.

Trosečník Ronaldo

Deníky nemilosrdně kritizují i jednotlivé brazilské hráče. O Estado de Sao Paulo napsal, že Ronaldinho vypadal, jako by myslel na natáčení další reklamy, Ronaldo byl izolovanější než Tom Hanks v Trosečníkovi, Juninho nevěděl, co má dělat, a Cafú nedal jednu dobrou přihrávku. "Ospalost" ostatních se podle listu snažili napravit Zé Roberto a Lúcio. O Globo označuje hru Ronaldinha za velké zklamání celého turnaje.

Většina listů věští odchod řady veteránů z reprezentace, na prvním místě kapitána Cafúa, kterému je už 36 let. Jako další kandidáti fotbalového důchodu jsou nejčastěji zmiňováni Roberto Carlos, Dida, Zé Roberto, Emerson a Gilberto Silva. I budoucnost Ronalda v reprezentaci je prý pochybná, odejít by měl i trenér Carlos Alberto Parreira.

Reklama

Související témata: