Hlavní obsah

Němci nepochybují o postupu do finále

BERLÍN

Německo je na nohou. Euforie pokračuje, vždyť vysněný čtvrtý titul mistrů světa je na dosah. Po vyřazení Brazílie už snad není v Německu fanoušek, který by pochyboval o titulu. Zejména když úterní semifinále hostí proslulý dortmundský Vestfálský stadión. Na něm domácí reprezentace ještě neprohrála.

Článek

Německá reprezentace v Dortmundu dosud odehrála čtrnáct zápasů a jen Wales tu před devětadvaceti roky uhrál remízu 1:1. Všichni ostatní soupeři odešli poraženi. Nejvíc tu prohrála v kvalifikaci na MS 1982 Malta, která si z Dortmundu vezla osmigólový příděl. Naposledy Poláci v základní skupině.

"V Dortmundu se nám hraje opravdu výborně. Fanoušci jako by tu byli skutečně dvanáctým hráčem. Když slyšíte pověstnou Südtribune, naskakuje vám husí kůže," říkal před utkáním stoper německé reprezentace a Borussie Dortmund Christoph Metzelder. "Fanoušci tady jsou obrovský fenomén, mají na hráče magický vliv," dodal záložník Tim Borowski, který nemá na Dortmund dobré vzpomínky jako hráč Brém, z pohledu reprezentace však podle něj není lepší stadión. Ještě snad Mnichov nebo Berlín. "Věřím, že v hlavním městě si v neděli zahrajeme," počítal s finálovou účastí.

Kdo postoupí do finále MS?
Hlasujte v anketě Sport.cz!

Není divu, že Němci tolik věří magii Vestfálského stadiónu. S Italy totiž mají v historii vzájemných duelů na světových šampionátech negativní bilanci. V roce 1970 s nimi prohráli semifinále v Mexiku 3:4. Toto utkání je stále považováno za jedno z nejkrásnějších a nejdramatičtějších v historii fotbalu. Prodloužení tehdy rozhodl Gianni Rivera. O dvanáct let později se oba týmy utkaly ve finále šampionátu ve Španělsku a Italové tehdy zvítězili 3:1.

Mnozí z aktérů obou duelů budou také dnes v hledišti. Bez gólů se pak oba soupeři rozešli v roce 1962 v Chile v základní skupině a v semifinálové skupině MS 1978 v Argentině. Poslední vzájemný duel letos v březnu skončil vítězstvím Italů ve Florencii 4:1. "Na historii se nebudeme ohlížet. Mužstvo je nažhavené a na Italy si věří. Čeká nás velice silný soupeř, kterého rozhodně nepodceníme. Bude to souboj dvou technicky i takticky vyspělých týmů," říkal už dva dny před zápasem diplomaticky kouč domácích Jürgen Klinsmann.

Fringse potrestali

K dispozici má kompletní tým až na Fringse, který byl po upozornění italského listu La Repubblica na základě televizního záznamu potrestán nepodmíněně na jeden zápas za napadení Argentince Julia Cruze po skončení čtvrtfinále. Zákaz startu v dalším utkání je s půlroční podmínkou, ve finále, nebo v souboji o třetí místo tak může nastoupit.

Italové nešetří velkými slovy. Propluli do semifinále hladkou výhrou nad Ukrajinou a zdá se, že ani korupční skandál, ani Pessotův pokus o sebevraždu na mužstvo nijak nedolehly. Italům to tak trochu připomíná rok 1982, kdy jejich fotbal zachvátila aféra s černými sázkami, a přesto získali titul. Teď se cítí předurčeni zastavit německý válec.

Italové věří svému útoku

"Nějaké kouzlo stadiónu nás nezajímá. Ve Florencii to byl přátelský zápas, ale ledacos ukázal. Domácí jsou silní, hrají dobře, ale náš útok je lepší," nechal se slyšet nejlepší evropský kanonýr Luca Toni, který dvěma góly poslal ve čtvrtfinále domů Ukrajinu. "Máme lepší obranu i útok. Bude to těžké, ale věřím, že Němce porazíme," podotkl kapitán týmu Fabio Cannavaro, který odehraje svůj 99. zápas za reprezentaci.

"Na Florencii musíme zapomenout, jinak by bylo zle. Taktiku si nechám pro sebe, ale předchozí utkání Němců ukázala, na co se musíme zaměřit, abychom eliminovali jejich sílu. V útoku máme kvalitativní převahu. Doufám, že na trávníku budeme hrát jen proti soupeři," naznačil trenér Italů Marcello Lippi obavy, aby se do vývoje utkání nevložil sudí. Stále postrádá Nestu a De Rossiho, chybět může i Camoranesi, který si poranil koleno v boji s Ukrajinou. Vrací se však Materazzi.

Reklama

Související témata: