Hlavní obsah

Zidane je v desetičlenné nominaci na Zlatý míč MS

Francouzský fotbalista Zinédine Zidane by si na závěr kariéry mohl odnést ocenění pro nejužitečnějšího hráče mistrovství světa a rozšířit tak svou sbírku trofejí. Tvůrce hry se dnes dostal do desetičlenného výběru kandidátů na Zlatý míč, který uděluje FIFA od roku 1982 největší hvězdě šampionátu.

Článek

Technická komise FIFA oznámila deset jmen, z nichž budou akreditovaní novináři vybírat fotbalového krále turnaje. Na rozdíl od předchozích šampionátů budou moci zohlednit ještě výkony ve finále, protože uzávěrka bude až v neděli večer. Výsledky budou oznámeny v pondělí v 10 hodin dopoledne.

Zidane ještě tuto trofej nemá. V roce 1998 mu ji vyfoukl Brazilec Ronaldo, možná proto, že uzávěrka byla před finálovým zápasem. V něm byl Ronaldo po matném výkonu střídán, zatímco Zidane dvěma góly nasměroval Francii ke zlatu.

V nominaci má největší zastoupení Itálie, z jejíhož týmu byli navrženi Fabio Cannavaro, Andrea Pirlo, Gianluca Zambrotta a brankář Gianluigi Buffon. Spolu se Zidanem se o přízeň hlasujících ucházejí jeho krajané Patrick Vieira a Thierry Henry.

Německo dodalo do výběru Michaela Ballacka a Miroslava Kloseho, Portugalsko zastupuje Maniche. Hráči na dalších místech za vítězem ankety dostanou podobné trofeje ve stříbrném a bronzovém provedení.

Přehled dosavadních vítězů:
1982 Rossi (It.), 1986 Maradona (Arg.), 1990 Schillaci (It.), 1994 Romário (Braz.), 1998 Ronaldo (Braz.), 2002 Kahn (Něm.).

Reklama