Hlavní obsah

Domenech: Chceme dojít až na úplný vrchol

Karel Felt (Mnichov)Právo

Před šampionátem jim nikdo nevěřil, po generálce je domácí publikum v Paříži vypískalo. Přesto jsou francouzští fotbalisté ve finále mistrovství světa. Jejich trenér Raymond Domenech ale úspěšnou cestu necítí jako satisfakci a stále věří, že jeho svěřenci udělají poslední krok.

Článek

Byl zápas s Portugalskem dosud nejtěžší na šampionátu?

Takhle to nelze říct, každý zápas je jiný a jinak obtížný. Je něco jiného, když porazíte úřadující mistry světa a finalisty mistrovství Evropy. Oba to byli velice těžcí soupeři, ale každý trochu jinak.

Co podle vás rozhodlo zápas?

Jediný gól, který jsme dali my. Výkonnostně nebyl mezi soupeři výraznější rozdíl. My jsme měli víc štěstí a z minima šancí jsme vytěžili maximum.

Cítíte satisfakci za ostrou kritiku, které jste byl podroben před šampionátem a v průběhu základní skupiny?

Vůbec ne. Tím netrpím. Pořád říkám to samé. Chceme dojít až na úplný vrchol. Odevzdat vše, co v nás je, abychom pak nemuseli litovat, že jsme něco zanedbali, na tom se nic nemění. Věřil jsem tomuto týmu. A on dokázal, že svede překonat nejen nejtěžší okamžiky, ale i nejsilnější protivníky.

Uvědomujete si, že tým táhnou především Zidane a Thuram, kteří v reprezentaci skončí?

Tihle dva už jednou skončili a vrátili se, aby pomohli. Oni dva, ani nikdo jiný v týmu nebere nedělní zápas jako benefici Zidana s Thuramem, ale jako finále mistrovství světa. Jen novináři tyhle dvě věci stále míchají dohromady. V týmu však nemáme jen tyto dvě legendy, ale další skvělé hráče. Co jsem toho vyslechl, proč beru Ribéryho...

Nebudete je přemlouvat, aby zůstali?

Nebudu nikoho přemlouvat. Nemusí se mne to ani týkat. V současné formě oba mají na to, aby pro fotbal i Francii udělali ještě hodně. Ale je to skutečně jen a jen na nich, jak se rozhodnou. Formu obou lze srovnat s tou, v jaké hráli před osmi lety. Tehdy také patřili k tahounům mužstva, i když jejich role nebyla tak výrazná, jako nyní.

Vy jste si hodně vyslechl kvůli tomu, že jste dal v brance přednost Barthezovi před Coupetem...

A poslouchám to pořád, i když Barthez tu podává výborné výkony. Tím nechci říct, že Coupet je špatný, naopak. Jinak by mu nekryl záda.

Reklama

Související témata: