Hlavní obsah

Kráva fotbalistka se v pařížské aukci prodala nejdráž

PAŘÍŽ

Fotbalové mistrovství světa se projevilo i ve známé pařížské aukční síni Drouot při čtvrteční aukci umělohmotných krav, které v uplynulých týdnech k potěšení Pařížanů oživovaly místní ulice a náměstí. Největší zájem totiž byl o stračenu, která si ve fotbalovém dresu s vlajkami účastnických zemí šampionátu hlavičkovala s míčem na dolním konci Champs-Elysées. Prodala se za 71.000 eur, tedy asi dva milióny korun.

Foto: čtk

Umělohmotná kráva ve fotbalovém dresu s vlajkami účastnických zemí mistrovství světa.

Článek

Kráva nazvaná Miss Foot byla součástí výstavy Vach'Art, jejíž obdoba se pod názvem Cow Parade pořádala už asi ve třiceti městech světa včetně Prahy. U Drouota se krav prodávalo asi šedesát. Prodaly se všechny a utržilo se za ně 1,270.500 eur (zhruba 37 milionů korun), což je rekord všech dosavadních aukcí exponátů Cow Parade. Výtěžek, který daleko předčí očekávání, jde na potravinovou pomoc Africe.

Pořadatelé čekali, že jednotlivé exponáty se prodají za 2000 až 10.000 eur. Pět se ale prodalo za víc 40.000, za 38.000 si někdo pořídil přežvýkavce z dílny známého módního tvůrce Christiana Lacroixe a za 35.000 krávu v krajkovém negližé od návrhářky Chantal Thomassové.

V hlasování o nejkrásnější krávu přehlídky se ale většina z 12.000 hlasujících Pařížanů přiklonila k jinému exponátu - kravičce, která rozváží mléko na tříkolce, jak se to dělalo za starých časů.

Reklama

Související témata: