Hlavní obsah

Rozhodčí Michel: Nejsem zklamaný, spíš překvapený

Patřil k nejlépe hodnoceným rozhodčím na fotbalovém mistrovství světa v Německu a mluvilo se o něm jako o žhavém kandidátovi na finále. Nakonec ale slovenský sudí Luboš Michel nedostal důvěru ani v utkání o třetí místo a chystá se na návrat domů. Před svým odjezdem ještě poskytl zajímavý rozhovor deníku Právo.

Článek

I když jste zůstal mezi vyvolenými rozhodčími, nakonec jste nedostal ani vysněné finále ani zápas o třetí místo. Necítíte zklamání, když jste měl od komise rozhodčích velmi dobrá hodnocení?

Nejsem zklamaný, spíš překvapený nominací na závěrečné zápasy.

Co vás na nominaci sudích pro boj o bronz a zlato překvapilo především?

Očekával jsem, že když se nedostalo Německo do finále, bude ho rozhodovat kolega Markus Merk. Byl by tak prvním sudím, který by rozhodoval všechny tři největší finále. Myslím tím finále Ligy mistrů, mistrovství Evropy a mistrovství světa. Určitě by si to zasloužil.

Neříkejte, že vám to není ani trochu líto, vždyť se o vás hovořilo dost hlasitě, jako o kandidátovi na finále...

Není to o lítosti. Prostě sen o finále mistrovství trvá dál. Je mi osmatřicet, mohu takový zápas ještě řídit. Možná můj rozhodcovsky mladý věk byl jedním z důvodů, proč jsem žádný z medailových zápasů nedostal. I pro sudí to je odměna. Komise rozhodčích nám ale řekla, že jsme byli kandidáty na finále všichni. Před začátkem šampionátu jsem neuvažoval, že odřídím čtyři zápasy, vlastně jsem překonal to, s čím jsem na mistrovství jel.

Vysvětlila vám komise rozhodčích svoji nominaci?

Nemá důvod nám taková rozhodnutí vysvětlovat. Řekla nám, že všichni, kteří jsme na šampionátu zůstali, můžeme být na svoje výkony na šampionátu hrdí.

Co může rozhodčí udělat proto, aby byl nominován k finále mistrovství světa?

Odřídit co nejlépe svěřené zápasy. Nic víc nezmůže. Na rozdíl od fotbalistů my si finále nemůžeme vybojovat sami. Konečné rozhodnutí je na komisi.

Nemohla v tom sehrát svoje i diplomacie, přeci jenom Slovensko není fotbalovou velmocí...

To si rozhodně nemyslím. Vždyť pokud bych tohle připustil, pak by logicky musel finále v Německu rozhodovat kolega Merk, podle této logiky by to tak přeci muselo být.

Jak jste vy osobně spokojen se svými výkony na šampionátu?

Myslím si, že jsem odvedl slušnou práci. Především osmifinále Brazílie s Ghanou a čtvrtfinálová bitva Německa s Argentinou patří k utkáním, na jaká se nezapomíná a určitě je zařadím k loňskému finále Poháru konfederací FIFA mezi Brazílií a Argentinou a k finále Poháru UEFA. Rozhodoval jsem na druhém mistrovství světa, řídil jsem i zápasy mistrovství Evropy, spoustu zápasů Ligy mistrů a mezistátních utkání. Mezinárodních zápasů mám na kontě přes sto padesát.

Dokdy zůstáváte v Německu?

V sobotu letím domů. Poslední dva zápasy budu sledovat už doma u televize a věnovat se rodině.

Reklama

Související témata: