Hlavní obsah

Vengloš: Fotbal znovu ukázal, jak je krásným sportem

V expertní skupině FIFA působil na mistrovství světa v Německu i bývalý kouč československé reprezentace Jozef Vengloš. "Šampionát měl výbornou sportovní úroveň, organizačně byl na dosud nejvyšší úrovni ze všech mistrovství," hodnotí fotbalový vrchol sezóny v rozhovoru pro Právo.

Článek

Jak hodnotíte právě skončený světový šampionát? Byl po všech stránkách velmi úspěšný. Měl výbornou sportovní úroveň, organizačně byl na dosud nejvyšší úrovni ze všech mistrovství. Hrálo se na nádherných stadiónech a atmosféra zápasů byla skvělá. Fotbal znovu ukázal, jak je krásným sportem, který spojuje lidi. Přispěli k tomu i hráči, trenéři a všichni další aktéři zápasů, z nichž až na výjimky proběhla většina v duchu fair play.

Kam se tímto mistrovstvím světa podle vás fotbal posunul? To je složitá otázka. Mám-li být stručný, pak odpovím jen v určitých bodech. Především klade mnohem vyšší nároky na jednotlivce. Zvýšily se nároky na taktickou dynamiku. Ta však není samoúčelná a neslouží jen ke zviditelnění jednoho hráče, ale naopak jejím prostřednictvím ti nejlepší dávají svoje schopnosti ve prospěch týmu. Nehrají na sebe. Velké individuality se představily zejména ve středových řadách týmů a v nich dokonale využívaly spojení s dalšími dvěma i třemi hráči pro kombinaci a rozvíjení hry. Bránilo i útočilo se ve větším počtu hráčů než dříve.

Nebyl šampionát ale spíš defenzívně laděný, když většina týmů hrála na jednoho útočníka? Nemyslím si to. Máte sice pravdu, že hodně týmů hrálo na jednoho hrotového hráče, ale jakmile mužstvo přešlo do ofenzívy, ten byl okamžitě doplňován vpředu dvěma i třemi dalšími hráči. Němci jich měli vpředu i pět. A za útokem postupovala další vlna. Samozřejmě některé týmy mají pro tak náročný fotbal více vhodných hráčů, jiné méně. Záleží i na momentální formě. Rozhodně však šampionát potvrdil, jak významnou roli ve fotbale a pro mužstvo hrají velké osobnosti. Nesmíme také zapomínat, že šampionát je turnajem, který má jiné zákonitosti než dlouhodobá soutěž. Nemusí vždy a hned od začátku zastihnout všechny hráče a mužstva v optimální formě. Právě tento fakt, jak co nejlépe vyladit formu hráčů a týmu na takový turnaj, bude důležitou součástí analýzy.

Který tým vás zaujal? Líbili se mi Italové v té taktické dynamice, dokonale využili individuálních schopností svých hráčů, a to jak v ofenzívě, tak i v defenzívě. Ve středové řadě měl velkou individualitu Pirla, který jejich útočné akce rozehrával velice rychle. Francouzi šli zápas od zápasu nahoru. Hodně ukázali také Argentinci. Český tým mě zaujal především v zápase s USA. Fandil jsem mu a litoval, že opustil mistrovství tak brzy. Brazilci také ukázali svoje přednosti, ale nedostali se k nim v rozhodujícím utkání. Prvořadé je na šampionátu postoupit ze skupiny, ve vyřazovací části už se může stát ledacos.

Vás Brazilci nezklamali? Svým způsobem ano. Čekal jsem je výš. Oni se, podobně jako Francouzi, rozjížděli pomalu, ale vzájemný zápas je nezastihl v optimálním rozpoložení. Jednotlivci neměli na turnaji potřebnou formu. To ale potkalo i jiné týmy. To však patří k takovým turnajům. Někdy nevyhraje lepší mužstvo, ale šťastnější. Pro trenéra je to velmi složitá situace. Sám jsem to poznal na vlastní kůži na dvou světových šampionátech na lavičce československého mužstva.

Utkvěly vám v paměti individuální výkony některých hráčů? Svoji kvalitu na šampionátu potvrdili hráči jako Zidane, Vieira, Pirlo, Ayala, Ballack, Klose a mnoho dalších, včetně Nedvěda. Velkými osobnostmi se ukázali také brankáři jako Buffon, Lehmann nebo Ricardo, ale i Čech. Ten měl smůlu v tom, že některé střely se zkrátka nedají chytit. Mezi mladými hráči se ukázali jako dvě největší osobnosti německý útočník Lukas Podolski a portugalský záložník Cristiano Ronaldo. I mezi mladými hráči se však objevily velké talenty, jako Ekvádorec Valencia nebo Argentinec Messi. On, ale i někteří další se však neobjevovali na trávníku tak často, což je věc trenérů.

Nejlepší čtveřici šampionátu tvoří jen evropské týmy. Znamená to, že starý kontinent všem utekl? Nevidím to jako nějaký důkaz, že Evropa všem kontinentům utekla. Určitě ne Jižní Americe. Evropa jen potvrdila, že má svoji vysokou kvalitu, protože tu hrají nejlepší hráči z celého světa a tudíž velmi často absolvují velice těžké zápasy, což pochopitelně ostatním schází, byť mají v týmech hráče působící v Evropě. Brazílie i Argentina skončily ve čtvrtfinále. Brazílie narazila na rozjíždějící se a v tu chvíli velmi silné Francouze. Ona se na jejich úroveň v tomto utkání prostě nedostala. Argentina vypadla až po penaltách, což je loterie a nemá to až tak přímou souvislost s kvalitou mužstva.

Pracoval jste opět v expertní skupině FIFA, co jste měl za úkol? Především sledovat jednotlivé zápasy, hráče, hru jako takovou. Z těchto poznatků pak vznikne analýza, kterou dopracujeme po šampionátu a seznámíme s ní samozřejmě trenéry všech členských zemí FIFA. Trenérský seminář bude i v Praze. Navrhovali jsme a vybírali i nejlepší hráče šampionátu i nejlepšího mladého hráče. Rozhodně se jednalo o zajímavou a pro fotbal užitečnou práci.

Reklama