Hlavní obsah

Přijde Katar o fotbalové mistrovství světa? Po výslechu Platiniho je prý tato varianta ve hře

Praha

Protikorupční policie zadržela v úterý v Paříži bývalého předsedu UEFA Michela Platiniho. Třiašedesátiletý funkcionář byl po celodenním výslechu nakonec propuštěn na svobodu a nebyla proti němu vznesena žádná obvinění. V zákulisí se ale šušká o možnosti odebrat Kataru pořadatelství MS ve fotbale 2022. Informuje o tom sportovní televize TNT Sport. Bylo by takové bezprecedentní rozhodnutí vůbec proveditelné?

Foto: Sport.cz

V kataru finišují stavební práce na stadionu Al Wakrah, který by měl být hlavním dějištěm fotbalového mistrovství světa v roce 2022.

Článek

Přesun turnaje do jiné země má být jednou z možností, jak předejít eskalaci korupční blamáže týkající se přidělení pořadatelství MS Kataru. Pokud by zmíněná země přišla o mistrovství světa, bylo by to šokující rozhodnutí. Představitelé FIFA mají o této variantě ale podle zákulisních informací skutečně uvažovat. Se spekulací přišla latinskoamerická mutace sportovní televizní stanice TNT.

Důvodem má být snaha napravit reputaci FIFA, které zasadil ránu další korupční skandál týkající se podivné schůzky mezi katarskou stranou, Michelem Platinim a bývalým prezidentem Francie Nicolasem Sarkozym. Na základě ní mělo dojít k zákulisnímu tahání za nitky, které Kataru přihrály pořadatelství mistrovství světa ve fotbale 2022 na úkor USA.

Platini byl v úterý převezen do Úřadu pro boj proti korupci soudní policie v Paříži. Po téměř celodenním výslechu byl nakonec propuštěn. Žádné obvinění nepadlo. Právník Platiniho prohlásil, že zadržení považuje za zbytečný humbuk. "Michel Platini odpověděl na všechny otázky tak precizně, jak jen mohl. Pro nás tím celá záležitost skončila. Nevěříme, že by mohl být z čehokoli podezřelý," uvedl k případu právní zástupce.

Otázkou zůstává, nakolik se informace o možném zrušení pořadatelství opírají o pravdivé skutečnosti obsahu schůzek představitelů FIFA a nakolik se jedná o spekulaci vyvolanou šokujícím zadržením bývalého předsedy UEFA Platiniho. Radikální rozhodnutí v podobě odebrání pořadatelství Kataru, který do celé akce v tuto chvíli zainvestoval několik miliard dolarů, se však jeví spíše jako nepravděpodobné řešení. Ať už je reputace federace FIFA jakákoliv.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články