Hlavní obsah

Potvrzeno. Kúdela s reprezentací do Walesu nepoletí, nejspíš vynechá i první čtvrtfinále s Arsenalem

Praha
Aktualizováno

Reprezentační stoper Ondřej Kúdela neodcestuje s národním týmem na ostrovy k úternímu třetímu dílu fotbalové kvalifikace o postup na světový šampionát 2022, v němž bude v Cardiffu soupeřem Šilhavého výběru Wales. Pražská Slavia má totiž obavy o jeho bezpečnost při pobytu na ostrovech. Kúdela byl minulý čtvrtek po osmifinálovém duelu Evropské ligy mezi skotskými Rangers a českým mistrem obviněn z rasistické urážky finského legionáře ve službách Jezdců Glena Kamary a ve Skotsku se na něho rozpoutal hotový hon.

Foto: Andrew Milligan, Reuters

Ondřej Kúdela se dostal proti Rangers do pořádných problémů

Článek

Absenci Kúdely při cestě na ostrovy nevyvrátilo ani vedení národního týmu.

"Vedení reprezentace a fotbalové asociace chtějí jasně avizovat, že ochrana zdraví u všech jejích hráčů je pro ně maximální prioritou a v tomto duchu jsme také schopni zajistit bezpečnost všech členů reprezentačního týmu, tedy včetně Ondřeje Kúdely," praví se ve  vydaném prohlášení.

„Na druhou stranu s ohledem na skutečnost, že na rozdíl od SK Slavia Praha, která komunikuje s místní policií ve Skotsku, neznáme situaci na místě a zároveň vzhledem k tomu, že Slavia informovala vedení reprezentace a Fotbalové asociace o tom, že stejně bude posuzovat otázku účasti zmíněného hráče i v případě jeho vystoupení ve venkovním zápase čtvrtfinále Evropské ligy na hřišti londýnského Arsenalu, obavám klubu rozumíme."

Z prohlášení vyplývá, že se zřejmě naplní dohady spekulující o tom, že třiatřicetiletý stoper nejspíš nepoletí se Slavií ani k prvním čtvrtfinále Evropské ligy do Londýna. Zápas na Emirates Stadium se hraje 8. dubna.

Incidenty po vypjatém závěru střetnutí, v němž Slavia vyhrála 2:0 a postoupila do čtvrtfinále Evropské ligy, šetří skotská policie a zabývá se jimi i UEFA. Její inspektor už Kúdelu on-line formou vyslechl, reprezentační stoper obvinění z rasistického výroku na adresu Kamary, který se narodil ve finském Tampere v rodině ze Sierra Leone, opakovaně popřel.

Foto: Andrew Milligan, Reuters

Brankář slávistických fotbalistů Ondřej Kolář utrpěl zlomeninu v obličeji.

Po osmifinálové odvetě v Ibroxu byl hráčem Rangers Roofem brutálně zraněn slávistický brankář Ondřej Kolář, který se zlomenou čelní kostí, přeraženým nosem, tržnými ranami v obličeji a otřesem mozku skončil v glasgowské nemocnici, po utkání byl podle svědectví slávistických funkcionářů i trenéra Trpišovského Kúdela napaden pěstmi v útrobách stadionu právě Kamarou.

„Padesát minut po skončení utkání jsme šli na schůzku, o kterou nás trenér Rangers požádal. Žili jsme v tom, že domácí chtějí za účasti zástupců UEFA vyřešit situace, ke kterým došlo. Jenže v tunelu se Kamara bez jediného slova vrhnul pěstmi na Kúdelu a pak utekl. Stál jsem dva metry od toho," líčil incident kouč Pražanů Jindřich Trpišovský.

Na ostrovech se ovšem stal hlavním tématem údajný rasistický výrok Kúdely adresovaný v závěru vyhroceného střetnutí Kamarovi. Ten českého fotbalistu obvinil, že ho nazval „zas.anou opicí", Kúdela ovšem tento výrok popírá a tvrdí, že z něho v emocích vypadla slova o „zas.aném chlapíkovi". Za svůj výrok se opakovaně omluvil.

Právníci, které se najali Rangers a kteří zastupují i Kamaru, se obrátili na skotskou policii s žádostí o prošetření celého případu. Kamarův advokát navíc vyzval policii, aby vyslechla Kúdelu, až přijede 6. dubna se Slavií do Londýna k prvnímu čtvrtfinále Evropské ligy proti Arsenalu, které se hraje na Emirates Stadiu o dva dny později.

„Hluboce urážlivý, provokativní a rasistický jazyk, z jehož použití je Kúdela obviněn, nelze nijak ospravedlnit," uvedl Aamer Anwar.

V momentě, kdy se slávistický stoper objevil v nominaci české reprezentace pro březnové kvalifikační duely proti Estonsku, Belgii a Walesu a měl s národním týmem cestovat do Cardiffu, se na ostrovech tlak na jeho vyslechnutí stupňoval.

"V médiích zveřejněné spekulace o případném zadržení Kúdely se nezakládají na pravdě. Skotská policie potvrdila právním zástupcům Slavie, že vyšetřování jsou teprve na začátku a že Kúdela plně spolupracuje," uvedla v prohlášení zaslaném ČTK advokátní kancelář Pokorný, Wagner & partneři, která Slavii a hráče mimo jiné zastupuje v jednáních se skotskou policií.

"S cílem napomoci vyšetřování UEFA i skotské policie, rovněž jako z obavy o bezpečnost Ondřeje Kúdely, se Slavia po dohodě s vedením reprezentace rozhodla, že Kúdelu neuvolní pro zápas české reprezentace ve Walesu."

Reprezentační kouč Jaroslav Šilhavý bude mít Kúdelu k dispozici pro sobotní kvalifikační zápas s Belgií, který se hraje v pražském Edenu. Do Cardiffu by však musel cestovat jen se třemi stopery, Čelůstkou, Zimou a Stronatim.

Původně nominovaný Tomáš Kalas se pro zranění omluvil, dodatečně povolaný Václav Jemelka se vzhledem k zdravotním problémům ze srazu vrátil do svého belgického klubu. Proto také trenér ještě před středečním duelem v Estonsku povolal ostravského Patrizia Stronatiho.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama