Hlavní obsah

Češi s Kúdelou nepoklekli! upozorňují ostrovní média. Byli ale lepší, Wales měl štěstí, píší

Čeští fotbalisté prohráli v boji o MS 2022 svůj první zápas, ve Walesu podlehli gólem v závěru 0:1. Ale i ostrovní média přiznávají, že tým trenéra Jaroslava Šilhavého byl většinu zápasu lepší a Velšané vyhráli i s notnou dávkou štěstí.

Určitě to Patrikovi budu vyčítat, to nejde, hodnotí trenér Jaroslav ŠilhavýVideo: Sport.cz, FAČR

 
Článek

„Trocha štěstí, moment kvality a velká dávka srdce. Dobře známý recept přinesl opět Walesu ovoce," stojí například v titulku serveru listu Telegraph.

Jako klíčový moment označují britští žurnalisté vyloučení Patrika Schicka krátce po přestávce, kdy dostal rovnou červenou kartu za to, že se po vzájemné strkanici ohnal rukou po Connoru Robertsovi.

Začátek kvalifikace bych ohodnotil trojkou, říká kapitán Vladimír Darida

Sport.cz, FAČR

„Hosté byli lepší a zápas měli kompletně pod kontrolou až do chvíle, než Schick dostal v úvodu druhé půle červenou kartu. Je fér říct, že hráč Swansea celou věc hodně přihrál a bylo těžké nemít s českým útočníkem soucit," popisuje klíčový okamžik duelu list The Sun.

Ten podobně jako ostatní média vyzdvihuje roli kapitána Garetha Balea, jenž korunoval svůj výkon parádní přihrávkou na vítězný gól Daniela Jamese.

„Bale tím napravil zahozenou šanci z první půle. James vystoupal nejvýš a razantní hlavičkou překonal Tomáše Vaclíka. Pro Draky to byla perfektní vzpruha, protože poslední měsíce byly pro Wales noční můrou," píše The Sun.

Foto: Nick Potts, ČTK/AP

Velšan Gareth Bale slaví vítězný gól svého týmu proti České republice.

List také upozornil, podobně jako třeba Daily Mail, na přítomnost obránce Ondřeje Kúdely, jehož viní Glasgow Rangers z rasistické urážky vůči jeho útočníkovi Glenu Kamarovi.

„Stálo také za povšimnutí, že hosté před úvodním hvizdem nepoklekli. Místo toho hráči, včetně Kúdely, ukázali na pásku s heslem UEFA ´Respekt´," zdůraznil The Sun.

I stanice BBC popisuje zápas tak, že většinu z něj měla převahu česká reprezentace.

„Wales v prvním poločase přehrávala. Češi začali zápas velmi účelně, sebevědomě si přihrávali a tlačili Wales do nekomfortních pozic, nutili domácí nakopávat dlouhé míče, což k ničemu nevedlo, protože jejich obvyklý cíl Kieffer Moore seděl na lavičce. Wales nebyl schopen držet míč, a tak si hosté užívali až 75procentní držení míče," uvádí BBC.

Foto: Nick Potts, ČTK/AP

Český reprezentant Patrik Schick dostává v kvalifikačním duelu s Walesem červenou kartu.

Podle ní byl Šilhavého tým i po Schickově vyloučení hodně nebezpečný. Stanice rovněž upozorňuje, že červená karta pro českého útočníka byla hodně přísná, protože Roberts celou situaci „teatrálně přifilmoval".

Domácí se nicméně díky početní převaze dostali více do zápasu, na čemž se už moc nezměnilo ani poté, co dostal červenou kartu i Roberts.

Foto: John Sibley, Reuters

Velšan Joe Rodon reaguje poté, co zmařil velkou šanci české reprezentace.

„I když byly oba týmy v deseti, Walesu narostlo během jeho početní převahy sebevědomí a vycítil, že zápas nakonec může být jeho," připomněla BBC.

Dodala také, že domácí byli blízko tomu, aby v posledních sekundách zápasu o výhru přišli:

„Hlavně po rohovém kopu v nastaveném čase, kdy střelu Ondřeje Čelůstky heroicky zblokoval Joe Rodon. To se nakonec ukázalo být poslední českou šancí. Velšané tak po závěrečném hvizdu mohli mluvit o obrovské úlevě a potěšení z výhry, která má pro ně ohromnou důležitost."

Reklama