Hlavní obsah

Rasismus? A co se dělo ve finále ve Wembley? vrací úder maďarský ministr

Budapešť/Praha

Maďarsko se ocitlo znovu pod palbou kritiky kvůli obviněním z rasistického chování fanoušků v Puskas Aréně během čtvrtečního kvalifikačního duelu s Anglií o postup na MS, které domácí v Budapešti prohráli 0:4. Maďaři ale přešli do protiútoku. Tamní ministr zahraničí Péter Sziijártó dal nařčení po čtvrtečním duelu do souvislostí s děním ve Wembley během letošního finále EURO 2020.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Maďarští fanoušci hodili směrem k anglickým fotbalistům světlici.

Článek

Sziijártó na svém facebookovém profilu připomněl scénu z finále, kdy angličtí fanoušci ve Wembley vypískali hymnu soupeře.

„Angličtí hráči si po včerejšku stěžují na nenávistnou atmosféru v Budapešti. Tohle video bylo pořízeno ve Wembley před finále EURO. Italská hymna není skoro vůbec slyšet kvůli pískajícímu koncertu anglických fanoušků. Stěžovali si tehdy také?" srovnával ministr obě utkání.

Fanoušků se zastal ve svém prohlášení i maďarský fotbalový svaz s tím, že drtivá většina z 60 tisíců příznivců na stadionu fandila sportovně a případné excesy se mohly týkat jen jednotlivců. O rasismu se vůbec nezmínil.

Podle BBC se ve čtvrtečním duelu stali terčem rasismu především hráči Raheem Sterling a Jude Bellingham. Z ochozů se měly ozývat po celý zápas směrem k nim hlasité opičí skřeky. První jmenovaný byl navíc po úvodním gólu zasypán plastovým odpadem naházeným z tribun.

Vedení reprezentace Albionu i přední britští politici odsoudili chování příznivců v Budapešti jako „nepřijatelné".

Reklama