Hlavní obsah

Na fotbalovém MS hráčů do 20 let mají navrch Jihoameričané

OTTAWA/PRAHA

Zatímco mezi dospělými je ve stejné soutěži bilance mezi fotbalově nejvyspělejšími světadíly zcela vyrovnaná, na světových šampionátech hráčů do 20 let má Jižní Amerika nad Evropou navrch. Z dosavadních 15 mistrovství světa jich pět ovládla Argentina a čtyři Brazílie, zatímco evropské celky triumfovaly dohromady šestkrát. Letošního 16. MS, které začne v sobotu v Kanadě, se po čtyřech letech zúčastní i Česká republika.

Článek

Český výběr narazí ve skupině E vedle KLDR a Panamy na tým Argentiny, jenž na předchozím šampionátu před dvěma lety v Nizozemsku vybojoval svůj pátý titul. Velkou zásluhu na tom měl útočník Lionel Messi, nejlepší hráč a s šesti góly i nejlepší střelec posledního turnaje.

Finálovou výhru 2:1 nad Nigérií zajistily předloni mladým Argentincům dvě proměněné penalty Messiho. Bronz získala Brazílie, na čtvrtém místě skončilo Maroko. Na Evropu podruhé v historii nezbyla žádná medaile, posledním cenným kovem pro tým ze starého kontinentu je stříbro Španělska z roku 2003.

Fotbalové MS hráčů do 20 let se hraje od roku 1977 v pravidelných dvouletých intervalech. První dva ročníky byly organizovány pod názvem Mládežnický turnaj FIFA, v roce 1980 získala soutěž statut oficiálního mistrovství světa juniorů. Zpočátku se závěrečného turnaje účastnilo 16 celků, v roce 1997 byl počet zvýšen na současných 24.

Premiéru v Tunisku ovládla strojová hra Sovětského svazu, o dva roky později dovedl Argentince ke zlatu nejlepší hráč turnaje Diego Maradona. Řada vycházejících hvězd se představila i v roce 1983: v Mexiku hráli například Brazilci Dunga a Bebeto či Nizozemec Marco van Basten.

Češi nejdále ve čtvrtfinále

Po vítězství celku NSR v roce 1981 a následných dvou triumfech "kanárků" se o slovo znovu přihlásila evropská mužstva: v roce 1987 Jugoslávie v čele s Robertem Prosinečkim, Zvonimirem Bobanem a Davorem Šukerem, v letech 1989 a 1991 Portugalsko, v jehož dresu zářili Fernando Couto, Luis Figo nebo Rui Costa.

Čtyři z posledních šesti šampionátů se staly kořistí Argentiny, jejíž nadvládu dokázali prolomit pouze Španělé v roce 1999 a Brazilci o čtyři roky později. Modrobílí představili světu vycházející hvězdy typu Juana Sorína, Juana Ramóna Riquelmeho, Pabla Aimara či Javiera Savioly, který na MS 2001 nastřílel dosud rekordních 11 branek.

Několik osobností měl ve svém středu i český či československý celek, jenž si na MS do 20 let zahrál celkem čtyřikrát. Společným maximem zůstává čtvrtfinálová účast z let 1983 a 2001, na které se v prvním případě podíleli například Ivan Hašek a Luboš Kubík, ve druhém pak Petr Čech, Tomáš Hübschman či Tomáš Jun. V letech 1989 a 2003 vypadli Čechoslováci respektive Češi již v základní skupině.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články