Hlavní obsah

Soukup: Chceme MS vyhrát, ale nejdříve musíme postoupit ze skupiny

S odvážným cílem odstartuje v sobotu česká fotbalová reprezentace do dvaceti let mistrovství světa. V Ottawě se utká s Argentinou a právě souboj s obhájcem titulu a pětinásobným šampiónem může být prvním krokem k úspěchu. „Všichni bychom chtěli šampionát vyhrát a stát se mistrem světa. Ale abych se vrátil trošku do reality, zatím myslíme na postup ze základní skupiny,“ řekl v pátek trenér Miroslav Soukup.

Článek

Blíží se start turnaje, stoupá nervozita?

Nervozita je spíš spojená s úvodním zápasem, což je dané i rozměrem šampionátu. Máme čistou hlavu v tom, že s sebou máme nejlepší možné české hráče. A snad jsme zvolili i nejlepší možnou sestavu pro úvodní utkání s Argentinou.

Na úvod vás čeká jeden z největších favoritů. Je to výhoda či nevýhoda?

Tady se už nedá rozehrávat a kalkulovat se soupeřem. Hraje se o tři body a ty v závěru rozhodnou o postupu ze skupiny. Takže je lepší hrát s Argentinou první zápas než poslední, kdy bychom je třeba museli porazit.

Co jste už o Argentincích stačili zjistit?

Jejich síla je v kompaktnosti celého týmu, výběr fotbalistů je velmi široký. Hráče mají hodně kreativní a navíc univerzální.

Argentinci jsou technicky silní, ale vzrůstem malí. Může to být pro vás výhoda?

Menší hráč je zase pohyblivější a rychlejší, takže má zase lepší práci s balónem. V současnosti se hráči na špičkové úrovni vybírají zejména pro své rychlostní parametry, fotbalovost se už předpokládá. Netvrdím, že máme pomalý tým, ale přesto můžeme mít na určitých postech s rychlostí problémy. Na druhou stranu s výškovými parametry hráčů jako Šimůnek, Mazuch nebo Střeštík mám taktické varianty pro různé standardní situace.

Na koho ze svých svěřenců budete nejvíce spoléhat?

Nemůžu říct že se budeme spoléhat na jednotlivce. Nechci se ani schovávat za to, že rozhodne týmový duch. Ale síla českého fotbalu je právě v tom, že mančaft dokáže předvést kvalitní týmový výkon, s nímž rostou i výkony jednotlivců. Na hřišti bychom našli dost kvalitních jedinců, jimž může dobrý týmový výkon pomoct k supervýkonu osobnímu.

Hrát se bude na nové generaci umělé trávy. Pro který tým bude větším hendikepem?

Jsme na umělou trávu dostatečně zvyklí ze zimních příprav v Čechách. Navíc už předodletový kemp v Písku byl na podobném povrchu. Takže jsme měli dostatek času si na umělý trávník zvyknout a určitě se na to nebudeme vymlouvat.

Jaké máte cíle pro mistrovství světa?

Všichni bychom chtěli ten šampionát vyhrát a stát se mistrem světa. To by bylo moc pěkné. Ale určitě budeme postupně narážet na soupeře, kteří budou pro náš cíl velkou překážkou. Ale abych se vrátil trošku do reality, zatím myslíme na postup ze základní skupiny. Což bude pravděpodobně znamenat vyhrát minimálně jeden zápas.

Většina hráčů ještě nehrála před dvacetitisícovým kotlem. Zvládnou psychický tlak?

Máme hráče, kteří mají zkušenosti z pohárů, dokonce z předkola Champions League. Takže hráli před větším počtem diváků. To, jestli to bude mít negativní vliv, uvidíme večer. Každému fotbalistovi se ale hraje lépe před plným hledištěm, než kdyby tady seděla stovka diváků a bylo tady mrtvo.

Kdo je podle vás vedle obhájce Argentiny největším favoritem šampionátu?

Neměl jsem možnost vidět sílu všech týmů. Ale když budu vycházet z historie a aktuální formy, tak kandidáty jsou Brazílie a Španělsko. Troufnu si říct, že to musí být minimálně v semifinále. Pokud naváží na své supervýkony z loňského Eura.

Reklama