Hlavní obsah

Dvacítka na úvod MS ubránila šampióny z Argentiny

OTTAWA

Čeští fotbalisté do dvaceti let zahájili mistrovství světa sobotní bezbrankovou remízou s Argentinou. S obhájcem titulu a jedním z favoritů Češi sehráli pohlednou partii a vytrvale odolávali nájezdům Jihoameričanů. V prvním hracím dnu skupiny E šampionátu tak branka nepadla, odpoledne místního času se také po remíze 0:0 rozešly celky KLDR a Panamy. S Korejci se čeští reprezentanti utkají v úterý.

Článek

Půlhodiny před utkáním ottawský stadión zchladila průtrž mračen, oběma připravujícím se celkům to ale vůbec nevadilo. Už v 5. minutě se prokličkoval po levé straně Zarate, v posledním okamžiku obrana zblokovala pokus Maxi Moraleze. Za okamžik Argentinci předvedli další parádní akci, Zarate ovšem ani na dvakrát nedokázal prostřelit Radka Petra v české brance.

Jihoameričtí fotbalisté ukazovali, že ne nadarmo jsou jako obhájci titulu považováni za jednoho z největších favoritů turnaje. Technická vytříbenost, rychlé narážečky i nebezpečné průniky bavily spokojené fanoušky v bílo-modře pruhovaných dresech na vyprodaném stadiónu Franka Claira.

Po deseti minutách se ale Češi otřepali a také zahrozili. Dohnálek nejprve nedosáhl na centr Fenina, po dalším rohu a zajímavém signálu jeho pokus z dobré pozice soupeř v posledním okamžiku zblokoval. V porovnání s odpoledním utkáním KLDR - Panama mohli diváci sledovat atraktivní fotbal ve vysokém tempu a s mnoha šancemi.

Faul na Fenina rozhodčí penaltou nepotrestal

V 16. minutě měli čeští fotbalisté kopat pokutový kop. Obránce Cahais přišlápl v pokutovém území nohu Feninovi, který se ale příliš okatě skácel k zemi a švédský arbitr jej místo odpískání penalty napomenul žlutou kartou. Hra se ale vyrovnala a favorit už cestu k české brance hledal s většími obtížemi. V několika případech Argentinci zmáčkli soupeře před Petrovou brankou, česká obrana ale odolávala.

Navíc v 37. minutě po rychlém přiťuknutí střílel Fenin těsně vedle Romerovy branky. Někteří čeští příznivci již slavili gól. I po přestávce hrozili nejprve jihoameričtí fotbalisté, ale v 51. minutě kličkoval obranou soupeře Fenin. Do zakončení se ale útočník Teplic neprotlačil.

Po hodině hry přišel do útoku místo Střeštíka Pekhart, ale gól mohla vstřelit největší hvězda Argentiny Aguero. Z dobré pozice ale Petrovu branku netrefila. Technická převaha obhájců titulu byla s přibývajícím časem stále více cítit, český tým tlaku soupeře vytrvale odolával. Z brejku mohl udeřit střídající Pekhart, místo střely zvolil kličku a obránce mu odkopl míč na roh. Z převahy argentinských dresů hledišti se ozývalo nesmělé Češi, do toho... V poslední minutě mohl z brejku rozhodnout Mičola, když se gólman vydal z branky. Míč včas uklidila do bezpečí obrana.

Argentinci posledních šest utkání na MS do 20 let vyhráli, před dvěma lety v Nizozemsku slavili titul. Jejich vítěznou sérii ukončili v sobotu čeští fotbalisté a bezbranková remíza je příslibem do dalších utkání. V úterý se Češi utkají s KLDR.

MS 20 - skupina E
Argentina - Česko 0:0
Rozhodčí: Hansson - Wittberg, Andren (všichni Švédsko). ŽK: Jacob, Mercado - Fenin, Janda, Kubáň. Diváci 26 500 (vyprodáno).
ČR: Petr - Dohnálek, Mazuch, Šimůnek, Kubáň - Gecov, Suchý, Kúdela, Janda (89. Mičola) - Fenin (79. Okleštěk), Střeštík (58. Pekhart).
Argentina: Romero - Mercado, Fazio, Cahais, Insua - Moralez (80. Acosta), Cabral (64. Piatti), Yacob, Banega - Aguero, Zarate. Trenér: Tocalli.
KLDR - Panama 0:0

Reklama

Související témata: