Hlavní obsah

Na Korejce musíme s důrazem, říká gólman dvacítky Petr

OTTAWA

Jedním z hrdinů úvodního utkání české fotbalové dvacítky na mistrovství světa byl brankář Radek Petr. Dvacetiletého hráče ostravského Baníku favorizovaní Argentinci nedokázali překonat, čisté konto bude Petr hájit i v úterním druhém utkání skupiny proti KLDR. „Korejci jsou šikovní, ale bude na ně platit důraz,“ řekl Petr v rozhovoru pro Sport.cz.

Článek

Češi ve svém úvodním vystoupení předvedli bojovný výkon na hranici svých možností. "Byl jsem hodně unavený, takže jsem po zápase spal dobře,“ vyprávěl urostlý gólman v ottawském hotelu Westin.

Argentinci potvrdili, že individuální kvalitou patří mezi nejlepší ve své kategorii. „Zažil jsem už spoustu šikovných útočníků, ale na reprezentační úrovni něco jako předvedla Argentina zatím ne. Mají hráče z první argentinské nebo španělské ligy, byla to pro mě cenná zkušenost.“ Zápasu přihlížel vyprodaný stadión, což byla pro většinu českých mladíků nová zkušenost. „Za výbornou atmosféru jsme rádi, čekali jsme jí. Byl to super zážitek hrát fotbal před tolika diváky. Byl to určitě nejlepší zápas, co se atmosféry týká,“ zavzpomínal Petr na bouřící tribuny, na nichž převládaly modro-bílé argentinské barvy.

Argentinci už se tak nesmějí

Češi mohli dokonce favorita šokovat gólem v nastavení, akci se ale nepodařilo Mičolovi dotáhnout. „I když nás Argentina tlačila, měli jsme v závěru dvě obrovské šance a mohli jsme strhnout vítězství na svojí stranu. To se nám nepovedlo, ale spokojenost s bodem je. Za to Argentinci už nejsou tak veselí, na snídani se nesmáli jako den před zápasem,“ popsal historku z hotelu Petr.

V úvodní den šampionátu tak skupina E, v níž jsou Češi, přinesla dvě bezgólové remízy. Korea překvapivě nedokázala porazit Panamu a před úterními druhými zápasy jsou na tom všechny celky stejně. „Zápas s Koreou musíme vyhrát, abychom postoupili dál. Korejci nás překvapili parádní technikou v prvním utkání, kterou přidali ke svému výbornému pohybu. My na ně musíme vyrukovat s důrazem, ten platí na každý tým,“ má o úspěšné taktice jasno gólman ostravského Baníku.

V Baníku nejspíš nezůstane

Severomoravský klub ale na mladíka v brance na jaře spoléhat nechtěl, a tak musel Petr na hostování do nižší soutěže. „Potřeboval jsem chytat pravidelně, abych měl šanci jet na mistrovství světa. Takže jsme se v Baníku dohodli, že půjdu do Mutěnic (MSFL - pozn. aut.). Těm musím poděkovat, že jsem se v jejich dresu mohl porvat o svojí šanci na šampionát,“ vzpomínal na jarní část uplynulé sezóny Radek Petr. „Budoucnost zatím neřeším, uvidíme po mistrovství světa. Ale nepočítám s tím, že bych v Baníku zůstal. I proto je pro mě šampionát obrovskou motivací,“ připustil další změnu dresu gólman.

Možná i proto nemá problém přeorientovat se z třetí nejvyšší soutěže dospělých na špičkovou kvalitu juniorskou. „Rozdíl to je velký, fotbal se hraje úplně jiný. Těšil jsem se hrozně moc, Je to šance ukázat, že umíme hrát fotbal na vyšší úrovni a časem se třeba někam dostat. Nebo alespoň dostat šanci v prvním týmu v nejvyšší soutěži někde jinde,“ doufá v posun v kariéře Radek Petr.

Další možnost předvést své umění má už v úterý, kdy se čeští fotbalisté utkají s výběrem KLDR. Zápas v Ottawě začíná ve 23:00 SELČ.

Reklama