Hlavní obsah

Fotbalové MS zná 18 účastníků, další postupující určí i baráže

Brusel / Praha

Po skončení devíti skupin evropské části kvalifikace mistrovství světa ve fotbale je známo osmnáct z celkových 32 účastníků šampionátu v Brazílii. Poslední volná místa pro závěrečný turnaj se zaplní po barážích, které se hrají v listopadu.

Foto: Laurent Dubrule, Reuters

Fotbalisté Belgie slaví postup na MS 2014 do Brazílie.

Článek

Úterní závěrečné zápasy evropské části kvalifikace zkompletovaly seznam devíti vítězů jednotlivých skupin a přímých postupujících do Brazílie. O další čtyři volná místa se utká osm nejlepších týmů z druhých příček ve dvoukolové baráži. Dvojice určí los v pondělí 21. října, hrát se bude 15. a 19. listopadu.

O dalších dvou postupujících na šampionát se rozhodne v noci na středu v Jižní Americe. K již jistým účastníkům závěrečného turnaje Argentině a Kolumbii se v posledním hracím dnu přidají další dva celky. Nejlepší pozici mají Chile a Ekvádor, jimž stačí ve vzájemném zápase remíza.

O třetí postupové místo v Severní a Střední Americe se v noci utkají na dálku Mexiko a Honduras, který má tříbodový náskok a lepší skóre. Už dříve si účast v Brazílii zajistily Spojené státy americké a Kostarika.

V Africe vrcholí souboj o pět postupových míst ve dvoukolovém play off. Desítka elitních týmů má za sebou úvodní zápasy, odvety se hrají v polovině listopadu.

Za měsíc jsou na programu i dvě mezikontinentální baráže o zbylá dvě účastnická místa. Pátý tým z asijské části Jordánsko vyzve 13., nebo 14. a 20. listopadu pátý celek z Jižní Ameriky, čtvrtý tým ze severoamerické kvalifikace se ve stejném termínu poměří s vítězem z Oceánie Novým Zélandem.

Jistí účastníci fotbalového MS v roce 2014 v Brazílii:
Pořadatel: Brazílie.
Evropa (9 míst/9 obsazených): Anglie, Belgie, Bosna a Hercegovina, Itálie, Německo, Nizozemsko, Rusko, Španělsko, Švýcarsko.
Afrika (5/0): - .
Jižní Amerika (4/2): Argentina, Kolumbie.
Asie (4/4): Austrálie, Írán, Japonsko, Jižní Korea.
Severní a Střední Amerika (3/2): Kostarika, USA.
Baráž:
Severní a Střední Amerika/Oceánie (1/0): -/Nový Zéland.
Asie/Jižní Amerika (1/0): Jordánsko/-.
Evropa (4/0): nasazené Portugalsko, Řecko, Chorvatsko, Ukrajina; nenasazené Francie, Švédsko, Rumunsko, Island.

Reklama

Související témata: