Hlavní obsah

Německo prožívá euforii. V kvalifikaci ničilo soupeře, útočníci přitom vstřelili jen dva góly

Berlín

Tradiční zarputilost, vynikající produktivita a také schopnost vyrovnat se s obrovským tlakem. Německo si suverénně došlo pro postup na MS do Brazílie a v celé kvalifikaci nemělo konkurenta, alespoň co se vstřelených branek týče. Svěřenci kouče Löwa dali 36 gólů a velkou zásluhu na tom mají především ofenzivní záložníci. Vždyť z čistokrevných útočníků se v celém kvalifikačním cyklu prosadili jen dva - Miroslav Klose a Max Kruse. Dohromady přitom dali pouhé dvě branky!

Foto: Tt News Agency, Reuters

Andre Schürrle (vlevo) slaví s Mesutem Özilem (uprostřed) a Mariem Götzem gól proti Švédsku. Dole zklamaný kapitán Švédů Sebastian Larsson.

Článek

Němci nepoznali ani jednou hořkost porážky, nastříleli 36 gólů (průměr 3,6 branky na zápas) a v této statistice se jim nikdo nevyrovná. Hranici tří desítek branek dosáhly nebo přesáhly už jen týmy Nizozemska (34), Anglie (31) a také ofenzivně laděná Bosna a Hercegovina (30), která se na MS podívá poprvé v historii.

Fotbalistům Německa se v úterý povedla odplata za domácí zápas proti Švédsku, když v Solně vyhráli 5:3. Před rokem přitom v Berlíně ztratili čtyřgólový náskok a nakonec brali jen bod, jiné zaváhání ale v celé kvalifikaci nepřipustili. Devět výher znamenalo suverénní postup a kouč Löw už může přemýšlet o letní účasti na MS v Brazílii.

„Mannschaft" přitom neměl ve svém středu žádného vyloženého kanonýra. Z 36 vstřelených branek dali jen dvě čistokrevní útočníci Miroslav Klose a Max Kruse. Činila se však záloha, nejlepším kanonýrem byl s šesti góly Thomas Müller z Bayernu Mnichov.

Nejlepší střelci Německa:
6 gólů - Thomas Müller
4 góly - Andre Schürrle
3 góly - Mesut Özil, Mario Götze, Lars Bender
2 góly - Lukas Podolski, Ilkay Gündogan, Marco Reus, Sami Khedira

„Potřebujeme vůbec útočníka?" pokládá si řečnickou otázku nejčtenější deník Bild. A kouč Joachim Löw chválí záložníka Andreho Schürrleho. Hráč Chelsea dal v posledním zápase hattrick, svůj první v kariéře. „V posledních zápasech ukazuje, co umí. Je to dynamický hráč a podívejte se, jak chladnokrevně skóruje. Můžeme být maximálně spokojeni," tvrdil Löw.

Fanoušci jsou po brankostroji v celé kvalifikaci nadšením bez sebe. Jediným zápasem, kde naši západní sousedé nevstřelili alespoň tři góly, bylo derby ve Vídni. I tak ale v Rakousku vyhráli 2:1. „V Brazílii budeme útočit na titul mistrů světa. Tento skvělý tým má ještě hodně před sebou," uvedl magazín Kicker.

„Mužstvo má vynikající útočné schopnosti. Je jedním z nejlepších na světě. V Brazílii ale musí najít rovnováhu mezi útokem a obranou. Je všeobecně známo, že ofenzíva vyhrává zápasy, ovšem defenzíva tituly," mírní přehnaný optimismus list Die Welt.

Reklama

Související témata: