Hlavní obsah

Ronaldo, Ribéry, Ibrahimovic, Suárez... Fotbalové MS může přijít o největší hvězdy

Základní skupiny jsou dobojovány, většina fotbalových velmocí už slaví postup do Brazílie, dosud nezažitou euforií se poprvé opájí třeba v Bosně a Hercegovině, na druhé straně ale zažívají velkou nejistotu i ty největší hvězdy světového fotbalu, které mohou na mistrovství chybět.

Foto: Javier Barbancho, Reuters

Portugalci v čele s Cristianem Ronaldem (na snímku) musí ještě o MS v Brazílii zabojovat.

Článek

Pro šampionát stále zůstává jedenáct volných míst, na které si dělá zálusk dvaadvacet států. V síti nevyzpytatelných barážových bojů mohou uvíznout i velké individuality, bez nichž závěrečný turnaj přece jen ztratí trochu ze svého lesku.

V Evropě ještě nejsou barážové dvojice známy, ale fakt, že například Francie bude figurovat mezi nenasazenými týmy, dělá ze samotného losu vyřazovací fáze pořádné drama. Kdo na něj může doplatit?

Cristiano Ronaldo

Nečekané remízy s Izraelem, Severním Irskem a porážka v Rusku připravily o přímý postup do Brazílie fotbalisty Portugalska, které se bude muset i s jedním z nejdražších hráčů světa Cristianem Ronaldem probíjet přes baráž. Právě možná konfrontace s Francií by zřejmě patřila k nejatraktivnějším barážovým duelům vůbec.

Portugalci už ale s těmito souboji mají z posledních let bohaté zkušenosti. Na EURO 2012 a MS 2010 přes jejich nástrahy úspěšně prošli. Shodou okolností v obou případech na úkor Bosny a Hercegoviny.

Franck Ribéry

Francie měla v kvalifikační skupině Španělsko, které si podle očekávání bez problému vybojovalo první příčku a na mistry světa z roku 1998 tak zbyla jen baráž. Protože Francie spadla až na 25. příčku žebříčku FIFA, bude při losování mezi nenasazenými a hrozí ji tak potenciálně silnější protivník.

O účast na šampionátu se tak musí vážně obávat například hvězda Bayernu Mnichov Franck Ribéry či celá řada jeho slavných spoluhráčů jako Karim Benzema, Olivier Giroud, Samir Nasri či Patrice Evra.

Francouzi i na poslední MS proklouzli přes baráž, jenže do Jižní Afriky odjeli s nálepkou týmu, který si v klíčový moment vyřazovací části proti Irsku pomohl hrou rukou od Thierry Henryho a tým nakonec na mistrovství vyhořel.

Zlatan Ibrahimovic

Švédsko sice sehrálo s favoritem skupiny a dost možná i celého mistrovství, týmem Německa, dva strhující zápasy, nicméně Seveřané v konečném účtování ztratili na favorita osm bodů a i oni musí o Brazílii ještě bojovat.

Není třeba připomínat, že klíčovým hráčem Tří korunek je hvězda PSG Zlatan Ibrahimovic. Milovaný i nenáviděný muž umí na sebe strhnout pozornost jak fotbalovým uměním, tak přebujelým egem. Jeho absence na MS by tak každopádně celou řadu fanoušků hodně mrzela.

Luis Suárez

Stejná slova jako o Zlatanu Ibrahimovicovi lze zopakovat i v případě Luise Suáreze. Kouše, škrábe, filmuje, ale určitě je to skvělý fotbalista a v Brazílii by jistě chyběl nejen příznivcům Uruguaye či Liverpoolu.

Čtvrtý tým posledního šampionátu však musí k účasti v Brazílii v transkontinentálním souboji vyřadit Jordánsko.

Reklama

Související témata: