Hlavní obsah

S Drogbou na MS po boku. Z čerta druhé kategorie se Bony Wilfried vyšvihl mezi elitu

Yamoussoukro

Šestý rok stoupá a ještě pořád může jít výš. Pražská Sparta, nizozemský Arnhem, teď útočník Bony Wilfried už rok válí v Premier League za Swansea. A nyní stojí před výzvou největší: s Drogbou a spol. se bude bít za Pobřeží slonoviny na mistrovství světa.

Foto: Rebecca Naden, Reuters

Kanonýr Swansea Bony Wilfried se těší do Brazílie.

Článek

Bylo to jeho obrovské přání, když loni v létě do Swansea přicházel. „Nejsem ještě hotový hráč, půjdu nahoru, moje ambice sahají vysoko. Mým cílem je dát 20 branek za Swansea a pak se dostat do nominace na šampionát v Brazílii," vykládal bývalý sparťan v srpnu. Cíl překročil, ve všech soutěžích nasázel za Swansea 26 branek, u dalších osmi asistoval.

Do českých klubů míří z podobných destinací výlučně fotbalisté druhé třetí výkonnostní třídy. Jak trefně poznamenal před časem trenér Martin Hašek v interview pro fanouškovský web spartaforever.cz: „Špičkové hráče si přivedou kluby z bohatých lig, a jak říká trenér Chovanec, do té české dostaneme čerty druhé a třetí kategorie."

V Liverpoolu si drbou hlavu

Bony byl však výjimka. Než dorazil na Letnou, měl už za sebou několikadenní stáž v Liverpoolu. Na Anfield Road si musí drbat hlavy, neboť útočníkova tržní hodnota je nyní 15 miliónů eur (přibližně 415 miliónů korun). Že tenhle chlapík dokáže velké věci, bylo patrné od první chvíle, kdy se objevil v áčku Sparty. V červenci 2008 jej kouč Vítězslav Lavička vzal na soustředění do Rakouska, za pouhých šest měsíců si vydobyl pevné místo v letenské sestavě. Střílel góly, stal se miláčkem letenských fanoušků.

V lednu 2011 jej pak za 110 miliónů korun koupil Arnhem, loni v červnu se stěhoval do Anglie za 331 miliónů korun. Na Ostrovech se bleskově adaptoval, se 17 góly se stal šestým nejlepším kanonýrem Premier League. Co je cenné, prosazoval se i proti elitním týmům, pokořil mimo jiné oba celky z Manchesteru. United dokonce gólem z poslední minuty vyřadil z FA Cupu. Teď hodlá exsparťan okouzlit i na světovém šampionátu.

Reklama

Související témata: