Hlavní obsah

Ronalda prý pro MS zaklel šaman. Žádný doktor nemůže jeho zranění vyléčit, hlásí

Už za deset dní čeká fotbalisty Portugalska první zápas na mistrovství světa v Brazílii proti Německu, start jejich největší hvězdy je však ve hvězdách. Cristiano Ronaldo se potýká s poraněným stehnem a zánětem šlachy poblíž čéšky v levém koleni a na soustředění ve Spojených státech amerických trénuje individuálně bez zbytku týmu. Zatímco Portugalci věří, že se nejlepší fotbalista světa za uplynulý rok stačí dát včas do pořádku, Nana Kwaku Bonsam je opačného názoru.

Foto: Ray Stubblebine, Reuters

Cristiano Ronaldo (vlevo) a další ne zcela zdravý člen portugalského týmu Beto během individuálního tréninku v přípravném kempu v New Yorku.

Článek
Fotogalerie

Že jste toto jméno ještě nikdy neslyšeli? Není divu. Bonsam je ghanský šaman a kněz a právě sám sebe popisuje jako toho, kdo devětadvacetiletému záložníkovi či útočníkovi přivodil zdravotní komplikace. Důvod pro to má jediný. Právě Ghana je totiž jedním ze soupeřů Portugalska v základní skupině G mistrovství světa a Bonsam chce národní tým z Pyrenejského poloostrova za každou cenu oslabit.

„Vím, jaké má Cristiano Ronaldo zranění. To já na něm pracuju," řekl šaman pro ghanskou rádiovou stanici Angel FM. „Už před čtyřmi měsíci jsem říkal, že budu pracovat na tom, abych ho vyřadil z mistrovství světa nebo mu alespoň zabránil nastoupit proti Ghaně. A nejlepší způsob, jak ho udržet mimo hru, je zranění."

Fotbaloví fanoušci se možná jeho slovům pousmívají, on je ale o svých schopnostech stoprocentně přesvědčený. „Myslím to opravdu vážně. Minulý týden jsem úspěšně hledal čtyři psy, abych je použil pro vyvolání speciálního ducha zvaného Kahwiri Kapam," vysvětluje Bonsam, jak Ronalda zaklel.

Jde o spirituální problém

„Tohle zranění nikdy nemůže být vyléčeno žádným doktorem. Nemůžou přijít na to, čím je způsobeno, protože je to spirituální problém. Dneska je to koleno, zítra to bude stehno a další den zase něco jiného," varuje ghanský šaman.

Ronaldo se s problémy potýkal už během květnového finále Ligy mistrů, které s bolestmi dohrál a pomohl Realu Madrid k triumfu nad městský rivalem Atlétikem. S portugalskou reprezentací sice nyní absolvuje soustředění v USA, připravuje se však individuálně. V sobotu nenastoupil do přátelského utkání s Řeckem (0:0), dnes vynechá i další přípravu s Mexikem. Otázkou zůstává, jestli bude schopen zasáhnout do úterní generálky na šampionát proti Irsku.

Portugalsko se v základní skupině MS v Brazílii postupně utká s Německem, USA a Ghanou. Bude u toho i Ronaldo, nebo zvítězí tajemné šamanovy síly?

Reklama

Související témata: