Hlavní obsah

Tlak na Brazílii je strašný, my jsme dozráli a zkusíme hrát o titul, slibuje kapitán Němců Lahm

Salvador

V týmu nejmenší, ale s nejvyšší funkcí. Je kapitánem německé fotbalové reprezentace. Třicetiletý obránce či defenzivní záložník Philipp Lahm se zotavuje z poranění kotníku, ale v rozhovorech pro německá média říká, že na MS bude fit. Trenér ani fanoušci si bez něj neumějí mužstvo představit.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Kapitán německé fotbalové reprezentace Philipp Lahm.

Článek

Ve finále Německého poháru jste se zranil. Ani přípravu na šampionát jste zpočátku neabsolvoval s plnou zátěží. Jaký je váš aktuální zdravotní stav?

Už jsem v pořádku, i když tomu ještě pár procent chybí. Měl jsem speciální tréninky a rehabilitaci. Zlepšení jsem cítil každým dnem, ale nemělo smysl jít do nějakého rizika. Jedinou výhodou bylo, že jsem si odpočinul po sezóně o něco víc než někteří spoluhráči... (úsměv)

S reprezentací jste byl na mistrovství světa už dvakrát třetí. S jakým cílem míříte do Brazílie?

Dozráli jsme jako tým. V Brazílii budeme bojovat o titul.

Kdo je favoritem?

Všichni mluví o Brazílii. Z roku 2006 si ale pamatuju, jakou zodpovědnost má domácí mužstvo. Máte sice podporu fanoušků, ale ten tlak je strašný. Fandí vám, ženou vás dopředu, ale chtějí jen vítězství. Myslím, že brazilští diváci v tomhle jsou ještě impulzivnější. Když přijde horší chvilka, ukáže se psychická síla týmu. Brazílie není nezranitelná. Jsou tu ale i další adepti, kteří čekají na šanci.

Hned v úvodu skupiny vás čeká Portugalsko s Cristianem Ronaldem...

To bude klíčový duel skupiny. Co umí Ronaldo, víme všichni, je superhvězda, ale tým není jen o něm. A pokud chceme myslet na splnění cíle, tedy bojovat o titul, pak musíme porazit kohokoli. Proti Portugalcům bude stát silný, vyrovnaný a disciplinovaný tým. Máme výborné hráče, osu tvoří opory dvou předních evropských klubů – Bayernu a Dortmundu, k tomu Özil z Arsenalu, Khedira z Realu a další borci. Navíc se o nás říká, že jsme turnajové mužstvo. Věřím, že po těch bronzových a stříbrných medailích z posledních let přišel náš čas...

Probojují se fotbalisté Německa na nadcházejícím MS do finále?
Ano
52,4 %
Ne
47,6 %
Celkem hlasovalo 6077 čtenářů.

Reklama

Související témata: