Hlavní obsah

Na mistrovství hraje i rodák z moře a poloviční Čech Vyntra z Města Albrechtice

Sao Paulo

Směs podivuhodných příběhů se skrývá za jmény aktérů mistrovství světa v Brazílii, kde svého zástupce má i Česko. Rodák z Města Albrechtice Lukas Vyntra ovšem obléká dres Řecka, kde fotbalově vyrůstal. Plných jedenáct procent ze 736 fotbalistů, kteří se představí na šampionátu, se narodilo mimo zemi, kterou teď reprezentují.

Foto: Michaela Rehle

Xherdan Shaqiri z Bayernu bude hrát za Švýcarsko, ale pochází z Kosova.

Článek

Mezi 80 hráči je i pět Brazilců, kteří se do své rodné země vrátí v dresu Itálie, Chorvatska, Portugalska a Španělska. Nejvíce "cizinců" pochází z Francie.

Ve Francii se narodilo hned 16 reprezentantů Alžírska, kteří jsou potomky alžírských imigrantů. Svého "Francouze" mají v týmu také Švýcarsko, Pobřeží slonoviny, Kamerun, Ghana i Argentina - v zemi galského kohouta se narodil kanonýr Gonzalo Higuaín, jehož otec tehdy hrával v Brestu.

Zcela mimořádnou národnostní směsicí je výběr Švýcarska, ve kterém jsou dva hráči narození v Kosovu (Behrami, Shaqiri), dva v Makedonii (Džemaili, Mehmedi), Kapverďan (Fernandes) či stoper z Pobřeží slonoviny (Djouru). Další hráči se sice narodili ve Švýcarsku, ale jejich předci pocházejí z Turecka, Albánie, Chile či Bosny.

Američané zase mají v týmu čtyři rodáky z Německa, se kterým se utkají v základní skupině. Jde o Brookse, Jonese, Chandlera a Johnsona. Doplňuje je ještě norský rodák Diskerud. Hráče s původem v Norsku má také Ghana (Kwarasey) a Pobřeží slonoviny (Bolly). Chilané zase mají Švéda (Albornoz).

Českou republiku "reprezentuje" Řek Lukas Vyntra, který se narodil v Městě Albrechtice. Otec je Čech a matka Řekyně. Fotbalově už vyrůstal v Řecku, kde strávil většinu kariéry v Panathinaikosu.

Kuriozitou snad největší je ovšem francouzský záložník Rio Mavuba, jehož otec reprezentoval Zair na MS 1974 a matka pocházela z Angoly. V roce 1984 utíkali před angolskou občanskou válkou po moři a během plavby se jim narodil pozdější francouzský reprezentant. Ten má v pasu jako místo narození moře a občanství Francie získal až ve 20 letech. V historii je známo jen 23 lidí, kteří se narodili na moři, včetně bývalého brazilského prezidenta Itamara Franca. Od roku 1940 je Mavuba jediný.

"Vyrůstal jsem ve Francii a cítím se jako Francouz. Popravdě jsem nikdy moc nepátral po svém příběhu. Prostě jsem se narodil na lodi," prohlásil Mavuba. Jeho matka zemřela, když mu byly dva roky, a otec o deset let později. Mavubu chtělo do svého týmu dříve i Kongo.

Zajímavý původ má i nizozemský záložník Jonathan de Guzmán, který se narodil v kanadském Ontariu, přičemž jeho otec pochází z Filipín a matka z Jamajky. V roce 2008 však De Guzmán dostal nizozemské občanství a rozhodl se hrát za Oranjes.

Na návrat domů se těší pětice Brazilců, kteří se rozhodli reprezentovat jinou zemi. Jako poslední z nich toto rozhodnutí učinil kanonýr Atlética Madrid Diego Costa, který si vybral Španělsko. Thiago Motta zvolil Itálii, odkud pochází dědeček, přestože už měl na kontě reprezentační starty za Brazílii.

Také portugalský stoper Pepe mohl reprezentovat rodnou Brazílii, když v roce 2006 dostal nabídku. Odmítl ji a o rok později dostal portugalské občanství. Sammir a Eduardo cítili, že v brazilském národním týmu budou bez šance, proto se rozhodli pro Chorvatsko, kde dlouho hráli ligu.

Z 32 týmů startujících na šampionátu si pouze domácí Brazílie, Ekvádor, Honduras, Jižní Korea a Rusko vystačí se svými rodáky.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články