Hlavní obsah

Chorvati zuří: Ostuda, komedie! Rozhodčí byl dvanáctým hráčem Brazilců

Sao Paulo

Šok, křivda, pocit marnosti. Právě takové pocity zažívají fotbalisté Chorvatska po čtvrtečním zahajovacím zápase mistrovství světa proti Brazílii. Kanárci sice vyhráli 3:1, ale vítězný gól, který vsítil z podivně nařízeného pokutového kopu po teatrálním pádu Freda jeho spoluhráč Neymar, Chorvaty pořádně rozčílil. „Byl to směšný cirkus!“ nebral si servítky Niko Kovač, chorvatský trenér a někdejší skvělý záložník.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Chorvatští fotbalisté Dejan Lovren (vlevo) a Ivan Rakitič diskutují s japonským sudím Juičim Nišimurou.

Článek
Fotogalerie

Dvaačtyřicetiletý Kovač nedokázal dvacet minut před koncem utkání za stavu 1:1 skousnout simulaci útočníka Freda. Chorvatský bek lehce zavadil rukou o Fredovo rameno a útočník Fluminense se skácel na trávník, jakoby dostal „kosu" zezadu. Japonský rozhodčí Nišimura měl v tu chvíli jasno - penalta!

„Je to ostuda, směšný verdikt. Pokud to takhle půjde dál, bude celé mistrovství světa jeden velký cirkus. Co to udělal Fred? To byla komedie. Ale nedivím se mu," prohlásil Kovač v pozápasovém rozhovoru pro HTV.

Bývalý středopolař Bayernu po utkání jen kroutil hlavou. „Rozhodčí měl prostě jinou sadu pravidel pro nás, a jinou pro Brazilce. Je to velká ostuda. I tak jsem ale na své hráče hrdý. Ten zákrok vidělo 2,5 miliardy lidí, tak ať si o něm udělají obrázek," dodal Niko Kovač.

Ještě více zdrcený byl Dejan Lovren. Chorvatský zadák dostal za svůj „faul" žlutou kartu, na stadiónu v Sao Paulu ale cítil velkou křivdu. „Já se Freda nedotknul. Je to skandál pro fotbal a pro FIFA, Brazilci hráli ve dvanácti. Chce se mi plakat, jak jsem smutný. Hovoří se tady o nějakém respektu, a pak přijde tohle? To ať dají Brazílii rovnou pohár," zuřil zadák Southamptonu.

Chorvatský tisk spílá rozhodčímu

Duel vzbudil vášně i v chorvatských médiích. "Naši byli krůček od skvělého výsledku a do okamžiku, kdy Japonec viděl penaltový zákrok, to vypadalo, že nám Brazilci nejsou schopni dát gól, ani kdyby se hrál ještě jeden zápas," píše Jutarnji list.

"Chorvatsko prohrálo po krajně podezřele odpískané penaltě," dodává deník, podle kterého je výraz podezřelý ještě příliš mírný, protože Fred faul "skvěle zahrál".

"Nišimura by nikdy neodpískal takovou penaltu proti Brazílii nebo jinému favoritu," tvrdí komentář listu Slobodna Dalmacija, který také tvrdí, že Chorvaté v prvním zápase možná přišli o víc než jen o tři body. "Byla to skvělá podívaná, ale jen pokud se jedná o zahajovací ceremoniál. Zápas byl plný chyb, nepřesných přihrávek a špatných rozehrávek," dodává dalmatský deník.

Odpískal sudí Nišimura pokutový kop ve prospěch Brazílie správně?
Ano, Lovren se dopustil faulu
5,5 %
Ne. Fred svůj pád přifilmoval
94,5 %
Celkem hlasovalo 50172 čtenářů.

Reklama

Související témata: