Hlavní obsah

Robben touží proti Španělům splatit svůj hřích z posledního finále

Robert NeumannSport.czPrávo

Ten moment z finále 2010 mu nedal spát. Trvalo měsíce, než jej vytěsnil z hlavy. Před páteční reprízou posledního finále světového šampionátu v Jihoafrické republice se však Arjenu Robbenovi bolestná vzpomínka na tehdejší duel se Španělskem (prohra 0:1) znovu vrátila.

Foto: Ermindo Armino, ČTK/AP

Nizozemský záložník Arjen Robben chce s Oranjes znovu do finále.

Článek

Za stavu 0:0 v něm spálil velkou šanci a Iniesta poté v prodloužení rozhodl. Splatí Nizozemcům v páteční odvetě svůj hřích?

„Bolelo strašně moc, že jsme si před čtyřmi lety nechali ujít takovou příležitost. Mně obzvlášť, když jsem na tom měl takový podíl, byl jsem před brankářem Casillasem úplně sám. Postupem času jsem ale začal být naopak hrdý na to, čeho jsme v Jihoafrické republice dosáhli," řekl nizozemský útočník před úvodním zápasem Oranjes na letošním turnaji v Brazílii.

Proti Španělům bude stát nejen obligátně sebevědomý, nýbrž i mnohem uvolněnější Robben. Od smutné finálové noci v Johannesburgu si s Bayernem Mnichov podmanil Evropu i svět, vstřelil vítězný gól v loňském finále Ligy mistrů, po kterém byl jmenován mužem zápasu.

Španělé favoritem

„Cítím se skvěle. Jak fyzicky, tak psychicky," ujistil Nizozemec. Podle něj je favorit utkání předem jasně daný. „Soupeř je úřadující mistr světa i Evropy, dvě mužstva ze Španělska hrála v této sezóně finále Ligy mistrů. Tím je řečeno vše," prohlásil.

Sázkové kanceláře jsou stejného názoru. Nejen ony však Nizozemce řadí i mezi outsidery celého mistrovství. Také mnozí experti si myslí, že trenér Louis van Gaal přivezl do Jižní Ameriky příliš mladé mužstvo, které v klíčových chvílích neobstojí.

„Máme mladý tým, jenže také talentovaný. Ano, zkušenosti jsou důležité, nicméně na hřišti je to všechno o správném herním způsobu. Nezáleží na tom, jestli je vám dvaadvacet nebo pětatřicet," podotkl mazák Robben.

Jak dopadne repríza finále minulého MS?
Vyhraje Španělsko
45,9 %
Zvítězí Nizozemci
35,7 %
Utkání skončí remízou
18,4 %
Celkem hlasovalo 6146 čtenářů.

Reklama

Související témata: