Hlavní obsah

Japonský atentátník po 12 letech dalším Asiatem, který nám pomohl, uznávají Brazilci

Praha

Málokdo tušil, že rozhodčí se obsadí do hlavní role hned v zahajovacím zápase fotbalového mistrovství světa. Japonec Juiči Nišimura ovšem domácím Brazilcům pomohl k výhře 3:1 nad Chorvatskem zcela nepokrytě, a tak mají světová média hned koho tepat. Dlužno dodat, že chorvatskému pláči dávají zapravdu i brazilské tituly.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Penalta! Rozhodčí Nišimura nařizuje sporný pokutový kop po kontaktu chorvatského beka Lovrena s útočníkem Brazílie Fredem.

Článek
Fotogalerie

Bude to pěkný cirkus, prská trenér Niko Kovač. A zastánců má víc než dost.

„Japonský atentátník zastřelil trenéra Nika Kovače zezadu. Brazílie měla na úvod vyhrát a rozhodčí jí to umožnil," rozvášnil se chorvatský Novi List.

„Brazílie s pomocí rozhodčího slavila úspěch nad velmi dobrým Chorvatskem. Hlavní roli měl japonský sudí Nišimura, který předvedl hanebný výkon," přizvukuje mu Večernji List.

Před dvanácti lety úřadoval zase Korejec

Také brazilská média jsou kritická. „Brazílie zvládla nervozitu a na úvod šampionátu zdolala Chorvatsko. Jenže se opakovalo to, co se stalo v úvodním zápase našeho týmu na MS 2002. Asijský rozhodčí nesprávně odpískal penaltu a tentokrát ji proměnil Neymar. Před dvanácti lety v zápase s Tureckem byli protagonisty jihokorejský rozhodčí Kim Young-Joo, útočník Luizao, faulován ještě před šestnáctkou, a Rivaldo, který penaltu proměnil," připomíná server lancenet.com.br.

„Národní tým vyhrál, ale skóre neodráží to, co se dělo na hřišti. Třetí gól, který změnil průběh zápasu, byl kontroverzní a dramatický. Neymar proměnil penaltu, která mimochodem neexistovala, přičemž brankář Pletikosa ji téměř chytil," všímá si brasilpost.com.br.

Šťastná náhoda pro největšího favorita

Chorvaty může aspoň trochu těšit, že na jejich straně jsou i nestranné země. „Neymarova show a směšná jedenáctka zachránily Brazílii. Na úvod mistrovství světa šťastná náhoda pro největšího favorita," píše německý Bild.

„Neymar a Brazílie září po špatném startu. Brazílie zapomněla na problémy při přípravě MS, když dva góly ‚chlapce z plakátů' Neymara a jeden Oscara zajistily pro hostitelskou zemi úspěšný start, i když vítězství bylo kontroverzní," poznamenává britský deník The Times.

Odpískal sudí Nišimura pokutový kop ve prospěch Brazílie správně?
Ano, Lovren se dopustil faulu
5,5 %
Ne. Fred svůj pád přifilmoval
94,5 %
Celkem hlasovalo 50172 čtenářů.

Reklama

Související témata: