Hlavní obsah

Belgie - Alžírsko 2:1Belgičané se nadřeli, ale žolíci z lavičky ostudu odvrátili

MinutaMin. Tým Hráč Akce
25. Fighúlí (penalta) 0 : 1
70. Fellaini 1 : 1
80. Mertens 2 : 1
Záznam online reportáže

Náhradníci spasili favorizovanou Belgii v úvodním vystoupení na fotbalovém mistrovství světa v Brazílii. V první bitvě skupiny H evropský tým proti Alžírsku dlouho prohrával, ale tři rošády trenéra Wilmotse přivodily obrat ve vývoji zápasu. Rudí ďáblové nakonec slavili proti skvěle bránícímu soupeři povinné vítězství 2:1.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Marouane Fellaini a Dries Mertens (vpravo) svými góly rozhodli o vítězství Belgie nad Alžírskem.

Článek
Fotogalerie

Alžírsko od první minuty vsadilo na defenzivní taktiku, hrálo z hlubokého obranného bloku a čekalo na ojedinělé šance k brejku. Překvapením byla opatrná hra Belgičanů, považovaných za jasného favorita skupiny. Evropský tým hrál zcela staticky, bez pohybu, bez nápadu.

Africkému týmu tak stačila za celý poločas jediná akce a Rudí ďáblové se vařili ve vlastní šťávě. Ghulám poslal z levé strany ostrý cent do pokutového území soupeře, kde Vertonghen stáhl k zemi Fighúlího, který z nařízené penalty poslal míč suverénně do sítě - 0:1.

Alžírsko skórovalo na mistrovství světa po 506 minutách a vyhnulo se tak rekordnímu zápisu, jenž nadále drží Bolívie. Ta v zápasech mistrovství světa neskórovala 517 minut.

Belgičané si nedokázali poradit s disciplinovanou a skvěle organizovanou obranou soupeře. Jejich pomalá rozehrávka neměla šanci na úspěch, dvě střely Witsela zpoza velkého vápna neměly naději na úspěch. A když už Hazard výjimečně zkusil individuální průnik a našel v ideální pozici Chadliho, končila akce slabou střelou, s níž si brankář Mbuhli snadno poradil.

Mertens dokonal obrat

Po obrátce Belgičané přece jen přidali na pohybu, trojím střídáním v krátkém sledu se trenér Wilmots snažil o zvrat zápasu. A po pěti minutách hry skutečně svěží Fellaini hlavou po centru De Bruyneho srovnal na 1:1.

Pouštním liškám, jak je přezdíváno týmu z Afriky, alespoň bod ze souboje s favoritem souzený nebyl. Hazard totiž předvedl další záblesk výjimečného umění, po levé strany podnikl bleskový výpad a jeho křížný pas napálil z deseti metrů nechytatelně pod břevno další náhradník Mertens - 2:1.

Alžírsko síly na zvrat v utkání už nemělo, defintivně naopak jeho ambice mohl rozmetat Fellaini, ale jeho pokus hlavou Mbuhli senzačně vyškrábl nad břevno.

Mistrovství světa ve fotbale - základní skupina H:
Belgie - Alžírsko 2:1 (0:1)
Branky: 70. Fellaini, 80. Mertens - 25. Fighúlí z pen. Rozhodčí: Rodríguez - Torrentera, Quintero (všichni Mexiko). ŽK: Vertonghen - Bin Tálib. Diváci: 56 800.
Belgie: Courtois - Alderweireld, Van Buyten, Kompany, Vertonghen - Chadli (46. Mertens), Witsel, De Bruyne, Dembélé (65. Fellaini), E. Hazard - Lukaku (58. Origi). Trenér: Wilmots.
Alžírsko: Mbuhli - Mustafá, Búghirra, Hallíš, Ghulám - Tajdir, Medžání (84. Ghilas), Bin Tálib - Fighúlí, Súdání (66. Slimaní), Mahriz (72. Lasín). Trenér: Halilhodžič.

Reklama

Související témata: